'Haagse studenten wachten bijna vier jaar op studentenkamer'

© thehague.com
DEN HAAG - Studenten in Den Haag moeten gemiddeld drie jaar, tien maanden en twaalf dagen wachten op een kamer. Dat zocht RTL Nieuws uit. Ze bekeken welke woningen er de afgelopen drie maanden bij sociale studentenhuisvesters zijn verhuurd en hoe lang de inschrijfduur was.
'In een aantal studentensteden is de wachttijd zo lang dat studenten die zonder vertraging hun eerste studie afronden al bijna niet meer in aanmerking komen', schrijft RTL.
Koepelorganisatie van studentenhuisvesters Kences schrikt ervan. 'Het is heel kwalijk dat de wachttijd zo lang is. Dat geeft aan dat er een enorm huizentekort is voor studenten en dat moet snel opgelost worden', zegt Jolan de Bie van Kences. De Bie adviseert scholieren zich vanaf hun zestiende in te schrijven.

Langste wachttijd in Leiden

Leiden spant de kroon qua wachttijd. Wie bij een corporatie wil huren moet gemiddeld zes jaar en negen maanden geduld hebben, blijkt uit de gegevens van verhuurplatform ROOM. In de stad werden er de afgelopen maanden geen kamers verhuurd aan studenten met minder van vier jaar inschrijftijd.
Ook in Amsterdam, Delft en Wageningen stonden studenten gemiddeld tussen de vijf en vijfenhalf jaar ingeschreven voor een kamer of studio. In Utrecht was dit vier jaar en drie maanden voor een kamer.
Om het kamertekort tegen te gaan kwam het kabinet afgelopen september in samenwerking met de woningcorporaties, particuliere beleggers, gemeenten en onderwijsinstellingen met een landelijk actieplan. Tot 2030 moeten er 60.000 betaalbare studentenwoningen gebouwd worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!