Verdachten van tientallen oude strafzaken gaan vrijuit vanwege tijdgebrek OM

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - Tientallen verouderde strafzaken worden stopgezet. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten nadat het Openbaar Ministerie (OM) erom had gevraagd. Het gaat om zaken van minimaal vier jaar oud die bijvoorbeeld draaien om het dealen van drugs. Verdachten daarvan gaan nu vrijuit.
De rechtbank zegt bij elke zaak te hebben gekeken naar onder meer de aard en de ernst van de feiten en ziet geen redenen om niet akkoord te gaan met het verzoek van het OM. Het OM had gevraagd om een flink aantal zaken stop te zetten, om zo tijd vrij te maken voor andere zaken. 'De capaciteit van het OM en die van de rechtbank is per definitie begrensd', zei ze eerder.
De zaken waarin nu geen vervolging komt gaan veelal om zaken waarbij het OM crimineel geld wilde afpakken. 'Maar bij nader inzien lijkt bij verdachte weinig tot niets te halen', concludeerde men eerder al. In een aantal zaken is dat ook al op een andere manier afgehandeld, onder meer doordat er geld naar slachtoffers is gegaan.

Drugsdealers

Ook zijn er strafzaken waar het gaat om dealen in drugs of het kweken van hennep. Zaken van 'relatief beperkte omvang', aldus het OM. Een andere zaak die moest vervallen gaat om geweld in het drugsmilieu, geen van de betrokkenen zou aangifte willen doen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!