Zorgen over jongeren met schulden: 'Als dit gebeurt zit je jaren in de shit'

DEN HAAG - Achttien worden, het is een spannende periode voor jongeren. Je moet een verzekering afsluiten, abonnementen betaal je zelf en misschien ga je op kamers. Maar daardoor lopen jongeren het risico om schulden te krijgen. Het begint meestal met kleine schulden, maar die worden snel groter. 'Als dit gebeurt bij jongeren en je komt in de schuldhulp, zit je jarenlang in de shit', zegt Janneke Holman (PvdA) in Bob Staat Op.
Sinds anderhalf jaar zijn gemeentes verplicht om mensen met schulden op tijd te helpen. Onder andere energiebedrijven, huurbazen en zorgverzekeraars moeten doorgeven aan de gemeente wanneer iemand een betalingsachterstand heeft.
Maar je kan ook andere schulden hebben, zoals bij je telefoonabonnement of bij een webshop. Internetaanbieders en webwinkels hoeven volgens de wet niet bij de gemeente te melden als jongeren nog schulden open hebben staan. Dit zijn meestal kleine schulden, maar het Kan hoog oplopen. Dat blijkt uit een onderzoek van NOSop3 langs vijftig gemeenten.
Hulp vragen
En dat moet anders, vindt Holman. 'De prioriteit gaat vooral naar mensen met hele hoge schulden en een stuk minder naar jongeren met beginnende schulden. Dit is nu nog geen probleem, maar binnen een paar jaar kan het escaleren', aldus de fractievoorzitter.
Vaak vragen de jongeren niet om hulp bij hun ouders, laat staan bij de gemeente. Ze durven het niet te vragen of denken dat ze het zelf op kunnen lossen door meer te werken.
In de shit
Om dit te bestrijden heeft Holman aan het college gevraagd om bij de landelijke overheid te lobbyen om deze wet aan te passen. 'Als dit gebeurt bij jongeren en je komt in de schuldhulp, zit je jarenlang in de shit.'