'Geef Haagse werklozen een baan bij HTM of NS'

Den Haag Centraal
Den Haag Centraal © Pixabay
DEN HAAG - Het is al druk in de treinen die van en naar Den Haag rijden, en de ChristenUnie/SGP is bang dat erger wordt als de nieuwe dienstregeling ingaat bij de NS. Daarom wil ze dat de wethouder hiervoor aan de bel trekt en Haagse werklozen moeten verleid worden om aan de slag te gaan bij de vervoerder.
In de nieuwe regeling die op 11 december ingaat zullen er minder intercity's per uur gaan rijden. In plaats van zes treinen per uur zullen er nog maar vier rijden. Ook rijden er minder treinen in de daluren, avonden en weekenden. De avonddienstregeling zal ook twee uur eerder ingaan en wel om 20.00 uur.
De ChristenUnie/SGP maakt zich zorgen en verwacht dat het drukker zal worden in de treinen die wel rijden. 'Door de nieuwe dienstregeling wordt het onaantrekkelijker om met de trein naar je werk te gaan of op familiebezoek. Hierdoor zullen mensen sneller de auto pakken. Dat is jammer, want willen juist graag bevorderen dat mensen zich op een duurzame manier verplaatsen. Daarom roep ik de wethouder op om aan de bel te trekken bij het Rijk. Met minder treinen gaat het verkeer echt niet duurzamer worden', zegt fractievertegenwoordiger Elisa van Dam.

Verwacht personeelstekort

De NS past de dienstregeling aan omdat ze rekening houdt met een tekort aan personeel. In 2023 zullen er 10 procent minder treinen rijden dan in 2019, voor corona. Door minder treinen te laten rijden wil de vervoerder voorkomen dat reizigers pas kort van te voren horen dat een trein niet rijdt.
Van Dam doet een oproep aan de wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid om mensen aan te sporen aan de slag te gaan bij de NS. 'Verleid mensen die op dit moment werkloos zijn om een opleidingstraject te gaan volgen bij de NS of een ander ov-bedrijf, zoals de HTM. Zo dragen we als gemeente ook een steentje bij aan de oplossing van dit probleem.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!