Student Femke zoekt al 2,5 jaar een kamer: 'Het is net een vleeskeuring'

© Kees Rutten
DEN HAAG - Femke woont nog bij haar ouders in Den Haag, maar ze wil heel graag op haarzelf gaan wonen. Je zou denken dat je na 2,5 jaar zoeken wel een studentenwoning hebt gevonden, maar in de huidige woningmarkt is dat nog geen eens zo lang. Vooral het hospiteren vindt Femke heftig vertelt ze in Bob Staat Op: 'Het is net een vleeskeuring.'
Nog één jaar, vier maanden en één dag moet Femke wachten op een studentenwoning, volgens een onderzoek van RTL Nieuws over de wachtlijsten van studentenwoningen. Om een kamer te krijgen moet je meestal hospiteren. Femke vindt dit het heftigst van het zoeken naar een studentenwoning. 'Er ontstaat veel druk over hoe je je moet gedragen, het is net een vleeskeuring van ik vind jou wel leuk en jou niet.'
Voor Femke is het geen noodzaak om snel een studentenhuis te vinden, omdat haar ouders ook in Den Haag wonen. Ze vindt het vooral erg voor andere studenten. 'Het is schrijnend voor studenten die iedere dag zo ver moeten reizen'.

4.000 studentenwoningen

Bij Stichting DUWO (een studentenhuisvester) herkennen ze het gedoe van hospiteren ook. 'Een goede match is belangrijk. Je moet goed voor de dag komen, maar wel jezelf en kritisch zijn, zodat de bewoners weten wat voor vlees ze in de kuip hebben', zegt een woordvoerder van de stichting.
Stichting DUWO verhuurt in Den Haag zo'n vierduizend studentenwoningen. Deze zijn onderverdeeld in vijfentwintighonderd zelfstandige woningen met eigen faciliteiten en er zijn vijftienhonderd onzelfstandige woningen met een gedeelde keuken en badkamer.
De zelfstandige woningen kan je krijgen als je je inschrijft. Dus hoe langer je ingeschreven staat, hoe groter de kans is dat je daarop kunt reageren. De vijftienhonderd onzelfstandige kan je krijgen door te hospiteren.

Extra woningen

'Den Haag valt relatief gezien nog mee met de wachttijd als je kijkt naar andere steden, dit wil niet zeggen dat er geen probleem is hier, want die is er zeker', zegt de woordvoerder. Er is al een stap in de goede richting gezet voor een oplossing voor dit probleem.
In september zijn er afspraken gemaakt tussen de overheid en woningcorporaties in het landelijke actieplan studentenhuisvesting om zestigduizend woningen tot 2030 erbij te bouwen. Hoeveel woningen hiervan in Den Haag gaan komen is nog niet duidelijk bij DUWO. 'We werken goed samen met de Gemeente Den Haag, maar de ruimte in de stad is schaars en de vraag naar woningen groot. Daarnaast werkt de huidige onzekere situatie met stijgende bouwkosten ook niet mee.'
Ook wil DUWO het onderzoek van RTL Nieuws een beetje nuanceren. 'Mensen reageren gemiddeld drieënhalf jaar na inschrijftijd. Er wordt niet gezegd in het onderzoek dat die mensen daarvoor misschien al op een andere manier aan een kamer gekomen zijn en dat ze nog steeds ingeschreven staan om te reageren op een zelfstandige kamer'.

Schrijf je op tijd in

Ben jij op zoek naar een kamer of ga je over een paar jaar sturen? DUWO heeft nog wat tips voor jongeren om te voorkomen dat je lang moet wachten op een studentenhuis. 'Je moet je eigenlijk al inschrijven voor studentenwoningen voordat je weet waar je gaat studeren. Dit kan al vanaf zestien jaar. Stel niet meteen de hoogste eisen, neem eerst bijvoorbeeld genoegen met een kamer wat verder uit het centrum en gebruik ook je netwerk en social media'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!