Bewoners in Stevinstraat ontdaan na heftige brand in wasserette: 'Het is hier net een oorlogsgebied'

Bij daglicht is de schade duidelijk te zien
Bij daglicht is de schade duidelijk te zien © Omroep West
DEN HAAG - 'Die wasserette zit in een heel diep pand, ik denk wel vijftien à twintig meter, volgepakt met kleding en stof. Dat fikte natuurlijk als een tierelier.' Zo reageert een van de buren van de Scheveningse wassalon in de Stevinstraat die maandagavond is uitgebrand. Bewoners van vijf omliggende woningen moesten uit voorzorg hun huis verlaten. Het pand boven de wasserij/stomerij is volgens de brandweer 'vooralsnog onbewoonbaar'.
De schade in de wassalon is enorm. Ruiten zijn gebroken en dichtgetimmerd, net als de voordeur van de bovengelegen woning, ziet een Omroep West-verslaggever. Het is een 'ravage' binnen.
De brand werd maandagavond rond 21.00 uur ontdekt door een van de buren die zijn hond uitliet. 'Ik zag rook uit het bovenlichtje van de wassalon komen, dus ik ben meteen terug naar huis gegaan om de brandweer te bellen.'

Bedlegerig

Tijdens het blussen werd ook de woning van de man ontruimd. 'Iedereen moest eruit. De bovenburen zijn weggegaan met hun twee kinderen in de bakfiets. Een andere jongen die hier woont is bedlegerig. Dus om hem uit zijn huis te krijgen was wel even een dingetje', vertelt de man.
Ravage na brand wassalon Stevinstraat
Ravage na brand wassalon Stevinstraat © Omroep West
Het blijkt te gaan om de invalide zoon van Joyche Pons, die inderdaad door de politie uit bed gehaald moest worden om in zijn rolstoel geëvacueerd te worden. De twee agenten ademende hierbij zoveel rook in, dat ze moesten worden nagekeken in een ambulance.

Gewaarschuwd

Joyche Pons vertelt over de brand in de wasserette vanaf haar zwartgeblakerde dakterras. 'Het is hier net een oorlogsgebied, vreselijk. Het gaat nu pas indalen wat er is gebeurd en ik vraag me af hoe alles weer goed komt.'
Pons zegt al jaren bezig te zijn geweest met de eigenaar van de wassalon, omdat ze bang was voor haar veiligheid. 'Ik heb hem altijd al gewaarschuwd en nu gebeurt het. Het was daar, op zijn Hollands gezegd, altijd een zooitje. Maar hij wilde niet luisteren', verzucht ze.
Een andere buurman bevestigt het verhaal van Pons. De wasserette was volgens hem een bekende plek in de buurt. 'Het is ook een afhaalpunt voor pakketjes, dus iedereen in de buurt komt er.'
De man omschrijft de zaak als 'chaotisch': 'Alles ligt altijd dicht op elkaar en het is er flink warm. Dit was een ongeluk wat lag te wachten om te gebeuren', concludeert de buurman.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!