Twee hotels in centrum worden crisisnoodopvanglocaties voor 74 vluchtelingen

Park Centraal Den Haag in de Molenstraat
Park Centraal Den Haag in de Molenstraat © Park Centraal Den Haag
DEN HAAG - Het college heeft twee hotels in het centrum gevonden waar 74 asielzoekers kunnen worden opgevangen. Het gaat om Park Centraal (het voormalige Parkhotel) in de Molenstraat en het Pink Flamingo Hostel in de Boterstraat. Omwonenden zijn vorige week geïnformeerd over de plannen. Vanaf donderdag worden de locaties gefaseerd in gebruik genomen, laat een woordvoerder weten.
Een maand geleden werd duidelijk dat de gemeente op zoek was naar meer crisisnoodopvangplekken. Dit vanwege de zogenoemde inspanningsverplichting om tot het einde van het jaar nog 225 crisisnoodopvangplekken beschikbaar te stellen. Het totaal aantal opvangplekken in Haaglanden steeg daarmee tot 450. 'In de regio Haaglanden is de onderlinge afspraak dat Den Haag daarvan de helft voor zijn rekening neemt', schrijft het college.
Als gevolg van de uitbreiding wil men nu 74 asielzoekers gaan opvangen in het Parkhotel (40 personen) en het Pink Flamingo Hostel (34 personen). Het sociaal beheer op de locaties wordt begeleid door Socius, zij zijn eerste aanspreekpunt en regelen de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast is er permanente beveiliging bij de hotels.

Teleport Hotel

Eerder werd al bekend dat de asielopvang in het Teleport Hotel op de Binckhorst tot het einde van dit jaar wordt verlengd. In totaal vangt Den Haag daarmee 151 asielzoekers op. Er wordt nog gesproken over de resterende plekken, zegt een woordvoerder.
De opvang in het hotel op de Binckhorst leidde onlangs tot vragen van de Haagse Stadspartij en de SP. De eigenaar van dat hotel is ook eigenaar van De Pionier, een studentenflat waar veel klachten zijn over de leefbaarheid.
De partijen vinden het vreemd dat 'het college aan de ene kant praat met de verhuurder en eigenaar van De Pionier en dreigt met handhaving over de verschrikkelijke omstandigheden daar, terwijl de gemeente zelf ondertussen in een ander gebouw 75 kamers huurt van dezelfde eigenaar'. De partijen pleiten ervoor om de asielzoekers ergens anders onder te brengen en 'elk zakelijk contact' met de bedrijven te verbreken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!