Twaalf jaar cel en tbs voor Boris S. na wurgen van 35-jarige Gita

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - De 28-jarige Boris S. moet twaalf jaar de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd voor het wurgen van zijn vriendin, de 35-jarige Gita Reyers. Dat heeft de rechter besloten. De man heeft zeer waarschijnlijk wekenlang met het dode lichaam van de vrouw in haar huis in Den Haag geleefd.
Reyers werd in oktober door haar familie als vermist opgegeven. De politie was vervolgens meerdere keren aan de deur geweest, maar vond haar pas na het tweede of derde bezoek. Dat zou komen door de enorme rotzooi in de woning. Het lichaam van de 35-jarige vrouw werd 24 oktober gevonden op de bank, onder een stapel dekens, kussens en rommel.
Op 10 oktober 2020 was zij in elk geval niet meer in leven, stelt de rechtbank vast. De aanwijzingen dat de vrouw op of kort na 21 september 2020 om het leven is gebracht zijn sterk, aldus de rechtbank. In de hals van de vrouw is DNA van S. gevonden.

Verdachte verbleef in woning van slachtoffer

De dakloze S. werd kort na de vondst van het lichaam aangehouden. Hij ontkende iedere betrokkenheid bij haar dood. Ook ontkende hij een relatie met haar te hebben gehad; volgens hem was hun omgang - die ongeveer een jaar duurde - puur gebaseerd op seks.
Dat S. met het levenloze lichaam van het slachtoffer in de woning heeft verbleven, heeft de rechter in zijn nadeel meegewogen bij het bepalen van de straf. Ook wordt de dakloze man aangerekend dat hij onder meer haar laptop en telefoon heeft meegenomen, om deze zelf te gebruiken. Ook heeft hij spullen van de vrouw op Marktplaats te koop aangeboden en heeft hij geprobeerd geld van haar bankrekening te halen.

Verstandelijk beperkt en verminderd toerekeningsvatbaar

Gedragsdeskundigen hebben een persoonlijkheidsstoornis bij S. vastgesteld. De man is verstandelijk beperkt. S. is verminderd toerekeningsvatbaar, aldus de deskundigen, en het gevaar voor herhaling is groot. Een lange behandeling is noodzakelijk. De rechtbank heeft die conclusies overgenomen. Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!