Tramkaartje wordt duurder: dit ga je in 2023 betalen voor het openbaar vervoer in Den Haag

© HTM
DEN HAAG - De tram- en buskaartjes van HTM worden 7,24 procent duurder. Dat is een stuk hoger dan in voorgaande jaren, meldt de Haagse vervoerder. Reizigers betalen nu nog 0,174 euro per kilometer, dat wordt in 2023 0,187 euro per kilometer. Ook het instaptarief gaat omhoog.
De kaarten worden volgend jaar duurder door de stijging van de energieprijzen. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (waar 23 wethouders mobiliteit samenwerken) heeft ingestemd met de nieuwe tarieven.
Het totale tarief voor reizen met je ov-chipkaart bestaat uit een kilometertarief en een basistarief. Dat basistarief betaalt iedere reiziger aan het begin van zijn reis, je kan het zien als een starttarief. Het huidige tarief is 1,01 euro. Dat wordt in 2023 verhoogd naar 1,08 euro.

Kinderkaartje goedkoper

Wat wel goedkoper wordt is het Kinderkaartje (voor kinderen van 4 tot 12 jaar). Dat gaat van 1,50 euro naar 1 euro. Ook de Alles Kids groepsdagkaart (voor maximaal tien kinderen tot 18 jaar en twee volwassen begeleiders) wordt goedkoper: van 29 euro, naar 25,50 euro.
'HTM wil met de prijsverlaging (groot)ouders met (klein)kinderen stimuleren om bijvoorbeeld tijdens een dagje uit gebruik te maken van het openbaar vervoer', aldus HTM.
De ov-tarieven worden elk jaar aangepast. Er wordt dan gekeken naar de consumentenprijsindex, brandstofprijzen en loonkosten.

'Kan niet anders'

HTM zegt dat deze prijsverhoging echt niet anders kan. 'In de afgelopen jaren hebben we de tarieven voor abonnementen, 2-uurskaarten en dergelijke niet verhoogd. Om de stijgende kosten– loonkosten, brandstof- en energieprijzen - het hoofd te kunnen bieden kan het bedrijf niet anders dan de prijzen voor haar reisproducten te corrigeren met de inflatiecorrectie van de afgelopen jaren.'
Samen met andere vervoerders pleit HTM voor een verlaging van het BTW-tarief. Dat is nu 0 procent. HTM wil graag dat dat 0 procent wordt. 'Om het openbaar vervoer in Nederland betaalbaar én aantrekkelijk te houden.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!