Extra daklozenopvang in HagaZiekenhuis Sportlaan en lege school in Bezuidenhout

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Eveline van Egdom
DEN HAAG - Daklozen kunnen deze winter terecht in een oude school aan de Rooseboomstraat in Bezuidenhout en in het HagaZiekenhuis aan de Sportlaan. In Bezuidenhout kunnen 's nachts maximaal 100 mensen terecht tijdens slecht weer. In het HagaZiekenhuis worden deze winter zo'n 120 daklozen 24 uur per dag opgevangen. Dat heeft wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) bekendgemaakt.
De gemeente is al langere tijd bezig met de opvang bij het HagaZiekenhuis aan de Sportlaan. 'Daarover zijn ook al gesprekken met de buurt gevoerd. Voor beiden locaties geldt dat we de buurt zorgvuldig over de komst van deze voorziening informeren én aansluiten op wat al is', aldus Vavier.
Het liefst wil de gemeente de locatie ook gebruiken voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en de huisvesting van Statushouders. Omwonenden worden uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst om hierover te mee te praten.
Eind maart gaan de deuren van de opvang weer dicht en komen mensen die nog geen eigen woning hebben gekregen weer op straat terecht.

Winteropvang

Afgelopen winters konden daklozen in Den Haag ook al terecht bij een permanente winteropvang. GGD Haaglanden heeft onderzoek gedaan naar wat er belangrijk is voor de opvang van daklozen.
Daaruit blijkt dat er meer daklozen zijn dan dat er opvangplekken beschikbaar zijn in Den Haag. Zeker ook met daklozen die uit Europa komen, is er niet genoeg plek in de stad. De gemeente heeft gekozen om mensen toe te laten in de permanente opvang die binding hebben met Den Haag en de regio en kwetsbare daklozen uit de Europese Unie die zorg nodig hebben of een tijdelijke opvangplek zoeken als overbrugging naar onderdak elders.
'Uiteraard hanteren we hierin maatwerk, waarbij we oog houden voor schrijnende situaties', aldus de wethouder. De gemeente richt zich bij de hulp op fysiek herstel, huisvesting en werk.

Huisregels

Aan de opvang van de mensen zitten bepaalde voorwaarden, schrijft de wethouder. Zo moeten ze zich aan huisregels houden. 'Dat is essentieel om de locatie voor bewoners en omwonenden leefbaar te houden.' Dat betekent dat een dakloze geweigerd kan worden om anderen te beschermen.
De permanente winteropvang is een extra voorziening. Voor het verblijf in een reguliere voorziening wordt een eigen bijdrage gevraagd. Voor de nachtopvang is dat 2 euro per nacht. Voor de permanente opvang wordt 4 euro per dag gevraagd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!