Oud-ADO-trainer Pim van de Meent (84) overleden

Pim van de Meent in 1973
Pim van de Meent in 1973 © Nationaal Archief
DEN HAAG - Oud-voetbaltrainer Pim van de Meent is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de NOS. De Hagenaar was trainer van onder meer FC Den Haag, PEC Zwolle, DWS, FC Amsterdam, De Graafschap, NEC en MVV. Als speler kwam Van de Meent uit voor Holland Sport, DOS en NEC.
Zijn grootste successen als trainer haalde hij met FC Amsterdam. Met de voormalig profclub uit de hoofdstad eindigde Van de Meent in 1974 als vijfde in de eredivisie en haalde hij een seizoen later de laatste acht in de UEFA Cup door onder meer Internazionale uit te schakelen. Met NEC degradeerde Van de Meent in 1983, maar werd wel de bekerfinale gehaald. Daarin werd verloren van Ajax.
Ook was hij twee seizoenen lang trainer van FC Den Haag. Met de club uit zijn geboortestad haalde hij in 1987 de bekerfinale. Die verloor zijn ploeg in het eigen Zuiderpark na verlenging met 2-4 van Ajax. Een jaar later werd hij halverwege het seizoen ontslagen. Zijn opvolger Piet de Zoete kon het tij niet keren en ADO degradeerde in 1988 naar de eerste divisie.

Onverslaanbaar

De komst van Van de Meent naar Den Haag had heel wat voeten in aarde. Dingeman Stoop was voorzitter van FC Den Haag en wilde de trainer waar hij succesvol mee had gewerkt bij FC Amsterdam ook in het Zuiderpark aan het werk zien. Alleen er was geen aanleiding om trainer Rob Baan weg te sturen. Den Haag was namelijk onverslaanbaar in het successeizoen 1986/1986, waarin het promoveerde naar de eredivisie.
Om toch een plekje voor Van de Meent te creëren, werd er een botsing met clubman en tweede elftal-trainer Piet de Zoete gecreëerd De Zoete ging weg en Van de Meent werd trainer van de reservespelers en jeugd. De opmaat naar het hoofdtrainerschap bleek later. Ondertussen overleefde Baan de pesterijen van voorzitter Stoop en verdiende hij een contract bij toenmalig subtopper Roda JC. Van de Meent nam in de zomer van 1986 zijn plaats in.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!