Ex-PVV'er Joram van Klaveren: 'overstap' van christendom naar islam niet heel groot

Joram van Klaveren
Joram van Klaveren
DEN HAAG - Joram van Klaveren, oud-Kamerlid voor de PVV tussen 2010 en 2014, noemt zijn bekering tot de islam niet per se een grote stap. Dit vertelt hij in het programma Vrijmibo op Den Haag FM.
Van Klaveren: 'Voor allen die gelovig zijn opgevoed met het besef dat er een Schepper is, is de overstap van de islam naar het christendom of andersom niet zo heel groot. Anders dan wanneer bijvoorbeeld een atheïst religieus wordt. Natuurlijk zijn er een hoop verschillen tussen de islam en het christendom maar veel alledaagse normen zijn in de basis hetzelfde, zoals: wees aardig voor je buren, stel je een beetje coöperatief op, denk aan de ander. Qua geloofsleer zijn de verschillen uiteraard wel fundamenteel. En de rituelen, die verschillen natuurlijk.'
In zijn keuze ging hij ook niet over één nacht ijs: 'Het heeft wel een aantal jaar geduurd, want sommige mensen denken echt dat ik zo van de schoot van Geert Wilders de moskee in rolde. Maar zo is het natuurlijk niet gegaan. Ik ben in 2014 weggegaan na het minder-Marokkanen-debacle. En toen heb ik nog 3,5 jaar in de TweedeKamer gezeten. In die tijd ben ik begonnen met het schrijven van een anti-islamboek. Hierin wilde ik beschrijven wat ik allemaal zo vreselijk vond aan de islam. Gaandeweg botste ik echter op steeds meer informatie die haaks stond op hetgeen ik kende. Dit wijzigde mijn perceptie zodanig dat ik uiteindelijk zelfs moslim ben geworden.'
Vrijmibo wordt elke vrijdagmiddaguitgezonden tussen 17.00 en 18.00 uur. Het programma wordt gepresenteerd door Elias van Hees.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!