Toprestaurant Elea verhuist van Rijswijk naar Den Haag: 'We groeiden uit ons jasje'

© Vincent Basler
DEN HAAG - Den Haag krijgt er een toprestaurant bij: Elea. Het restaurant waar ze gerechten met Griekse invloeden maken verhuist van Rijswijk naar het Noordeinde. 'Na zes jaar waren we toe aan een nieuwe stap. In het bestaande pand groeien we uit ons jasje', zegt chef Takis Panagakis (40).
Het restaurant blijft nog tot eind december in Rijswijk en verhuist dan begin 2023 naar een groter pand met twee verdiepingen aan het Noordeinde. 'De keuken is nu te krap voor ons team van zeven personen. Op het Noordeinde hebben we naast de ruime keuken een aparte productiekeuken en kunnen we 55 gasten ontvangen, in plaats van 36', zegt de chef.
Dat geeft ook de ruimte om culinair te groeien. 'Ik kan meer aandacht besteden aan de kaart, waarop naast het à la carte-gedeelte en het seizoensmenu ook een uitgeschreven vegetarisch menu komt', aldus Takis.
© Vincent Basler

Lang gekoesterde wens

Gastvrouw Bibi Kuyp (32) kijkt ook uit naar de verhuizing. 'Er is ook ruimte voor wijnklimaatkasten en kaaswagen, beide een lang gekoesterde wens', aldus Bibi. Ook is er plek voor olijfbomen. Die verwijzen naar de naam Elea. 'Dat in oud-Grieks olijf betekent en dat tevens de term is die Griekse filosofen ooit gebruikten voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging.'
Restaurant Elea opende in 2016 aan de Herenstraat in Rijswijk. Ze maken gerechten met Griekse invloeden, die verwijzen naar de Griekse afkomst van chef-eigenaar Takis Panagakis. Elea stond al snel in toonaangevende restaurantgidsen Michelin, Gault&Millau, Proefschrift Restaurants en Lekker. Takis won als chef meerdere prijzen. Hij werkte bij sterrenrestaurants in Harderwijk en Overveen. Ook werkte hij zes jaar bij restaurant Mazie in Den Haag.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!