'Gemeente moet geen beeldschermen plaatsen om WK in Qatar op te kijken'

© PXHere
DEN HAAG - Grote tv-schermen in de stad tijdens het WK voetbal in Qatar? Dat zou de gemeente niet zelf moeten organiseren vinden GroenLinks en de ChristenUnie/SGP. 'Het heeft natuurlijk alles te maken met de mensenrechtenschendingen in Qatar', zegt raadslid Hera Butt (GroenLinks) in Bob Staat Op. De partijen vinden dat de gemeente 'niet direct of indirect moet bijdragen aan het evenement'. Als cafés zelf schermen willen neerzetten om de wedstrijden te kijken, dan mag dat wel.
Bij het bouwen van de stadion zijn mensenrechten geschonden en 6.500 arbeidsmigranten zijn om het leven gekomen, stelden mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch.
'Dat laat zien dat de omstandigheden zo slecht zijn en waren dat we hier gewoon een statement voor moeten maken en solidariteit moeten tonen als stad van Vrede & Recht', zegt Butt. 'Dit WK druist in tegen waar wij voor staan als stad: mensenrechten worden bij het grofvuil gezet', zegt Simon Fritschij van ChristenUnie/SGP.

Voorzorg

Het is niet gebruikelijk dat Den Haag als stad zelf schermen plaatst bij een WK. 'Maar je weet het maar nooit. Dus het is uit voorzorg dat we dit nu al aangeven.' Particuliere initiatieven om het WK voetbal te kijken willen de partijen niet aan banden leggen.
'Het gaat echt om wat de gemeente zou doen. Wat particulieren doen, kroegen bijvoorbeeld, daar gaan onze vragen expliciet niet over. Iedereen moet een eigen afweging maken. Het gaat ons er echt om dat de stad van Vrede & Recht solidariteit toont.'

Rotterdam, Amsterdam en Parijs

Ook in Rotterdam pleitte de lokale fractie van GroenLinks voor een verbod op tv-schermen in de stad. In de hoofdstad, Amsterdam, wil de lokale fractie van D66 dat er alleen schermen mogen komen als er voorafgaande aan de wedstrijden een disclaimer te zien is over de mensenrechtenschendingen in Qatar.
Het is niet uniek dat er geluiden klinken om geen schermen neer te zetten. In een aantal Franse steden, waaronder Parijs, is al besloten om het voetbaltoernooi niet uit te zenden op grote schermen.

Oranje gekleurde Marktweg

Ondertussen maakt Den Haag zich al klaar voor het WK voetbal. De Marktweg wordt sinds begin oktober alweer gewerkt aan het versieren van de straat, bewoners maken er gezamenlijk een spectaculaire Oranjestraat van. 'Elke keer willen we het nog mooier en indrukwekkender maken', aldus een van de bewoners tegen Omroep West. Omdat het WK tijdens de feestdagen wordt afgewerkt zijn er deze keer ook oranje Sinterklazen en Kerstmannen in de straat te vinden.
Het WK voetbal in Qatar begint op zondag 20 november en duurt tot en met zondag 18 december 2022. Het Nederlandse team speelt de eerste wedstrijd op maandag 21 november, Senegal is in Groep A de eerste tegenstander van de ploeg van Louis van Gaal.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!