Zorgen om gebruik snus onder jongeren: 'Na drie zakjes kan je al verslaafd zijn'

Foto ter illustratie: PXHere
Foto ter illustratie: PXHere
DEN HAAG - Snus wordt populairder onder jongeren en kinderen. Suns is een zakje tabak dat je onder je lip plakt. Er zijn zorgen over de populariteit ervan. 'Jonge kinderen zijn niet weerbaar tegen de gevolgen van zo'n verslaving', zegt Kavish Partiman, fractievoorzitter van het CDA.
Samen met de VVD heeft het CDA raadsvragen gesteld. De partijen willen van de wethouder weten hoe groot het probleem in Den Haag is en wat er aan wordt gedaan.
Er zijn vooral zorgen om kinderen. 'Ze krijgen gratis snus aangeboden. En blijkbaar raak je snel verslaafd. Dan kan je ingezet worden voor criminele klusjes in ruil voor snus, voorbeeld als drugskoerier', zegt Partiman in Bob Staat Op.

Nauwelijks zichtbaar

Doordat het om zakjes gaat die je onder je lip plakt, zijn ze nauwelijks zichtbaar. 'Zo'n kind kan gewoon in de klas zitten en een zakje onder de lip hebben. Zelfs de leraar heeft dat niet door', aldus Partiman.
Ook de politie waarschuwt voor snus. 'Na gebruik van drie zakjes kan je al verslaafd zijn', aldus een agente op de Facebookpagina van bureau Beresteinlaan. Met een zakje snus krijg je evenveel nicotine binnen als met het roken van 20 sigaretten tegelijkertijd, waarschuwt de agente.
Den Haag FM heeft de politie gevraagd of er in Den Haag al signalen zijn van jongeren die de criminaliteit in zijn gegaan door een snus-verslaving. Daar had een woordvoerder geen informatie over.

Verboden

Naast dat snus verslavend is, is het ook nog verboden in Nederland. Het CDA wil dat er meer wordt gedaan aan preventie in Den Haag. En mensen die het aanbieden moeten worden aangepakt. 'Het is verboden in Nederland, dus er moet op gehandhaafd worden', vindt Partiman.
Zo kan de gemeente voorlichting geven op scholen. Zo kan je kinderen waarschuwen en kunnen ze zelf aan de bel trekken. 'Zodat vriendjes ook aan kunnen geven: volgens mij gaat het niet zo goed met m'n vriendje of vriendinnetje', zegt Partiman.
Als je tabak snust, komt de nicotine via het speeksel en de kleine bloedvaatjes in je mond in het bloed. Ook zitten in snus maar liefst 28 kankerverwekkende stoffen. Snus verhoogt dus mogelijk de kans op neuskanker en mondkanker. Het is dus in principe geen 'veilig' alternatief voor roken. Het is onverstandig om snus te propageren uit angst dat jongeren via snus makkelijker de overstap naar roken maken. Ze raken namelijk toch verslaafd aan nicotine en dat maakt de stap naar sigaretten kleiner. Bron: Jellinek.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!