Streekvervoer gaat opnieuw drie dagen staken voor cao: 'Plan reis kort van tevoren'

De bussen van EBS
De bussen van EBS © EBS
DEN HAAG - Buschauffeurs in het streekvervoer gaan woensdag tot en met vrijdag drie dagen staken in strijd voor een betere cao. Dat betekent dat een deel van de bussen van vervoerder EBS en Arriva op 19, 20 en 21 oktober niet zullen rijden. Op de eerste dag van de acties laat EBS weten dat in Haaglanden 'iets minder dan 60 procent' van de bussen gewoon zal rijden.
'De chauffeurs vinden het ontzettend vervelend voor de reiziger, maar deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen', zegt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer, over de aangekondigde staking.
De staking volgt op het landelijke protest in september. Daar gaven de chauffeurs aan binnen vijf weken weer aan tafel te willen zitten met de werkgevers. 'Dat weigeren ze tot nu toe. Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel. Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt', zegt Van der Gaag.

Loonsverhoging van 10 procent

De chauffeurs willen een loonsverhoging van 10 procent ter compensatie voor de gestegen prijzen. Ook wil men een koopkrachtverbetering van 100 euro en moet de werkdruk en het personeelstekort aangepakt worden.
Plan je reis kort van tevoren
EBS zegt niet te weten hoeveel chauffeurs mee zullen doen aan de staking. Ze raadt aan kort van tevoren de reis te plannen omdat niet bekend is welke ritten uitvallen. 'Wij vinden het vervelend dat je last hebt van deze FNV-staking en bieden onze excuses aan voor eventuele overlast', meldt EBS.
Bij de vorige staking bleef 30 procent van de bussen van EBS rijden, aldus Omroep West. Van Arriva is niet bekend hoeveel diensten toen uitvielen. Het vervoer van HTM maakt geen deel uit van de staking, de Haagse vervoerder heeft een eigen cao.

Petitie

Om hun eisen kracht bij te zetten bieden de chauffeurs bij het Provinciehuis in Den Haag een petitie. De provincie is de opdrachtgever van de busmaatschappijen. Er wordt geëist dat de provincie ervoor zorgt dat gemaakte afspraken worden nagekomen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!