Hart voor Den Haag baalt van burgemeester na pleidooi voor dwang bij gespreide opvang asielzoekers

Foto ter illustratie: Kevin Bückert (Unsplash)
Foto ter illustratie: Kevin Bückert (Unsplash)
DEN HAAG - Burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen dat er haast wordt gemaakt met de spreidingswet, die de opvang van asielzoekers in het land regelt. De voorzitter en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, noemt het 'spijtig' dat de wet er nog niet is. Ook burgemeester Jan van Zanen vindt dat de pijn 'eerlijk moet worden verdeeld' en dat daar dwang bij mag komen kijken. Hart voor Den Haag wil geen gedwongen opvang.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) belooft opnieuw dat hij de wet 'deze week in consultatie gaat geven'. Vervolgens moet het voorstel nog door het parlement. De wet is voor de burgemeesters een van de voorwaarden voor hun aanpak om asielzoekers op te vangen.
Bruls zegt dat een plicht nodig is om nu en in de toekomst de toestroom van mensen aan te kunnen. 'Als er niet op een of andere manier een plicht komt, zodat iedere gemeente opvang moet realiseren, wordt het in de toekomst heel lastig.' Bruls vindt de wet 'een belangrijke bouwsteen om uit de vluchtelingencrisis te komen'.

'Pijn eerlijk verdelen'

Ook burgemeester Van Zanen is voorstander van een gespreide opvang waar een vorm van dwang bij komt kijken. 'Als het zo is besloten moeten we de pijn allemaal een beetje dragen. En als we dat niet vrijwillig doen, dan moet het met een beetje duwen', zei hij tegen RTL Nieuws. 'Ik ben hartstochtelijk lokaal bestuurder, ik ben liberaal, ik ben lid van de VVD en toch vind ik dat. Omdat ik vind dat pijn eerlijk moet worden verdeeld.'

Oproep negeren

Hart voor Den Haag, de grootste partij in de gemeenteraad, zegt te balen van de uitspraken van de burgemeester. De partij vindt dat de burgemeester voor de stad op moet komen en niet zou moeten pleiten voor een vorm van dwang die het Rijk kan opleggen.
Volgens Hart voor Den Haag is het geen goed plan om meer mensen op te vangen, ze vindt dat 'het absorptievermogen van de stad al lange tijd bereikt is'. De partij gaat een motie indienen die oproept om de landelijke dwang voor de opvang van asielzoekers te negeren.

'Hup Jan!'

Bij de PVV is fractievoorzitter Sebastian Kruis kritisch op de uitspraken van Van Zanen. 'Ongekozen GroenLinks-burgemeester vindt het goed dat gemeenten gedwongen kunnen worden asielzoekers op te nemen', schrijft het raadslid op Twitter over de burgemeester van VVD-huize. 'Dat is in Den Haag niet nodig want het Haagse stadsbestuur rolt de rode loper uit voor half Afrika. De inwoners kunnen de tering krijgen. Wat doet hun stem er nog toe?' Fatima Faid van de Haagse Stadspartij is juist positief: 'Hup Jan!', staat op het sociale medium te lezen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!