Honderden onveilige populieren worden gekapt en vervangen: 'Risico op takbreuk is echt heel groot'

De afgelopen jaren zijn ernstige ongelukken gebeurd doordat grote takken op voorbijgangers vielen
De afgelopen jaren zijn ernstige ongelukken gebeurd doordat grote takken op voorbijgangers vielen © Haags Groen
DEN HAAG - Er zijn in Den Haag ongeveer 550 onveilige populieren die plaats moeten maken voor nieuwe bomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten doen. Een groot aantal van de onveilige populieren is te vinden in Loosduinen en op Scheveningen, maar ook in andere stadsdelen. Eind november beginnen de werkzaamheden om de bomen te vervangen. De werkzaamheden moeten een jaar gaan duren.
In onze stad zijn veel populieren te vinden, na de oorlog zijn ze vooral langs lange lanen en in nieuwbouwwijken geplant. Dit gebeurde omdat de bomen snel groeien en de wijken daardoor snel groen waren.
Dat snelle groeien heeft ook een nadeel: als de boom ouder wordt dan wordt hij slap en kwetsbaar. 'Hierdoor breken grote takken gemakkelijk af. De bomen zijn een gevaar voor voorbijgangers die onder en langs populieren lopen, fietsen of rijden', zegt Martina van der Vegt, projectleider populierenaanpak van gemeente Den Haag.

Controle op gezondheid en veiligheid

Voor de veiligheid wordt er nu gekozen om ongeveer 550 onveilige bomen te kappen en vervolgens een nieuwe boom te plaatsen. 'Dat is heel erg triest, maar het risico op takbreuk is echt heel groot.' De bomen worden jaarlijks gecontroleerd op gezondheid en veiligheid.
Daarnaast doet een gespecialiseerd bedrijf eens per twee jaar onderzoek naar de kwaliteit. Daaruit is nu gebleken dat een fors aantal bomen, vooral in Loosduinen en op Scheveningen, moet worden vervangen. Ook In Leidschenveen-Ypenburg moeten veel bomen eraan geloven: langs de Rijswijkse Waterweg wordt de helft van de populieren daar vervangen.

Hout voor bewoners

Binnen twee jaar na de kap wordt er op de oude plek een nieuwe boom geplant. Dat kost tijd omdat ook de ondergrondse resten van de boom weg moeten zijn en er nieuwe, voedzame grond aangebracht wordt. De bomen worden tussen november en april neergezet omdat dat de beste tijd is om te planten.
Een deel van het hout van de gekapte bomen wordt door de gemeente aan omwonenden gegeven om te gebruiken. In het najaar van 2023 wordt een dag georganiseerd dat het hout gehaald kan worden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!