Negen jongens voor de rechter voor doden 17-jarige Myron: 'Het was een oneerlijke, laffe strijd'

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - Negen jongens staan deze en volgende week voor de rechter. Ze waren volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk voor de vechtpartij op de Rijswijkseweg op 6 mei waarbij de 17-jarige Myron werd doodgestoken. 'Het was een oneerlijke, laffe strijd', stelde het OM. De negen jongens gingen op pad met de bedoeling om slachtoffers te maken.
Het OM stelt dat de negen verdachten Myron op 6 mei doelbewust hebben neergehaald, geschopt, geslagen en doodgestoken hebben. Daarna zijn ze ervandoor gegaan. In de dagen na de steekpartij konden ze door de politie worden opgepakt.
Vijf van hen staan deze week voor de rechter, de andere vier zullen daar volgende week moeten verschijnen. Drie van de verdachten zijn minderjarig waardoor hun zaak achter gesloten deuren zal plaatsvinden.
Zijn leven is geëindigd eigenlijk nog voor het goed en wel begonnen was
Het was een hinderlaag waar Myron op 6 mei inliep op de Rijswijkseweg. Het OM stelt dat het slechts 15 seconden duurde voor het leven uit de jonge Hagenaar was geslagen en hij voor dood werd achtergelaten op de stoep. 'Zijn leven is geëindigd eigenlijk nog voor het goed en wel begonnen was.'
Voorafgaand aan de dodelijke steekpartij was er een uur eerder al sprake van een vecht- en steekpartij waarbij een jongen van een jeugdgroep uit Delft vrienden had opgeroepen in Den Haag te gaan vechten. De jongen zelf werd daar het slachtoffer. Hij werd erbij neergestoken en moest naar het ziekenhuis.
Zijn vrienden zijn vervolgens verhaal gaan halen en zijn op zoek gegaan naar leden van de andere groep. Daarbij werden messen en vuurwapens meegenomen. In de groepschat werd door een 18-jarige verdachte gezegd: 'Er gaat er eentje plat'.
Het was een oneerlijke, laffe strijd
Met auto's zijn de verdachten vervolgens naar de wijk van de andere groep gegaan. De auto's werden geparkeerd op twee kruispunten langs de Rijswijkseweg. Na enige tijd te hebben rondgelopen gingen ze terug naar hun auto's. Daar aangekomen kwam het slachtoffer aan. Vanuit de tram liep hij de eerste auto voorbij waarna hij tussen de jongeren in kwam.
Een van de verdachten zou Myron hebben herkend en de anderen gewaarschuwd hebben, zo stelt het OM. Myron werd door een viertal ingesloten, tegen de muur gedrukt en onderuit geschopt. Uiteindelijk werd hij daar doodgestoken. 'Het was een oneerlijke, laffe strijd.'

Medeplichtig aan moord

'Gelet op het plan, de samenwerking tussen de jongens en de gevolgen van hun handelen vindt het Openbaar Ministerie het medeplegen van moord bewezen voor alle jongens van de groep die zijn meegegaan', betoogde de officier van justitie.
De minderjarige jongens hoorden de maximale straffen eisen die in het jeugdstrafrecht mogelijk zijn. Tegen de nu 17-jarige verdachte is 1 jaar jeugddetentie (waarvan 4 maanden voorwaardelijk) geëist. De nu 18-jarige verdachte hoorde twee jaar jeugddetentie met aansluitend jeugd-TBS tegen zich eisen.
Wat heb je dan aan die eer?
De officier van justitie hekelde op de eerste zitting de rivaliteit tussen jeugdgroepen, die inmiddels al tot meerdere dode jongens heeft geleid. 'Drillrap wordt daarbij alleen maar misbruikt. Muziek is nooit bedoeld als aanzet tot het doden van anderen. Maar dit zijn jongens die alleen maar willen vechten. En niet één op één, nee, ze verschuilen zich achter de groep.'
'De zogenaamde ruzies dienen alleen het eergevoel, verder heb je er niks aan', vervolgt de officier van justitie. 'Er wordt geen geld mee verdiend, geen baan mee gevonden. Aan de ene kant vallen doden, aan de andere kant worden jongens jarenlang opgesloten. En wat heb je dan aan die eer?'

Uitspraak eind november

Woensdag staan twee verdachten van 22 en 24 jaar oud voor de rechter. Het OM heeft straffen van veertien en tien jaar cel geëist tegen de twee verdachten. Volgens het OM zijn Maclouly V. en Zeverino P. schuldig aan het medeplegen van moord. V. hoorde veertien jaar celstraf tegen zich eisen, P. moet als het aan het OM ligt tien jaar de cel in.
Vrijdag staat een andere 22-jarige voor de rechter, volgende week is het de beurt aan een minderjarige van 17 en een verdachte van 19. De verwachting is dat de rechter op 23 november in alle zaken uitspraak zal doen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!