Na Scheveningen en Duindorp krijgen ook Laak en Escamp vergunning voor vreugdevuren

Duindorpers kijken naar het vreugdevuur in de nieuwjaarsnacht van 2019
Duindorpers kijken naar het vreugdevuur in de nieuwjaarsnacht van 2019 © Omroep West
DEN HAAG - Goed nieuws voor liefhebbers van vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Ook de organisaties van de vuren in Laakkwartier en Escamp hebben van de gemeente een vergunning gekregen. Eerder kregen de organisaties van Scheveningen en Duindorp al zo'n vergunning. Daarmee zijn de vuurstapels na drie jaar van afwezigheid een stap dichterbij gekomen.
Het vreugdevuur zal wel anders zijn dan voorgaande jaren, het is Laakkwartier en Escamp toegestaan om een vuurstapel te maken die maximaal vijf meter, bij vijf meter bij drie meter is. Voorgaande jaren waren de vuren, zeker bij Scheveningen en Duindorp, fors groter. Dit jaar mogen de vuren op het strand een maximale afmeting van tien bij tien bij tien meter hebben.
De afgelopen drie jaarwisselingen waren er geen vreugdevuren in de stad. De eerste keer kon dat niet doorgaan omdat er na het rapport over vonkenregen te weinig tijd was voor een correcte procedure voor nieuwe aanvragen. Daarna volgden twee jaren waarbij de coronamaatregelen roet in het eten gooide voor de vuurstapels.

'We hebben er zin in'

In Laakkwartier hebben ze er zin in nu ze weten dat een vreugdevuur een stapje dichterbij is gekomen. 'Opnieuw zijn wij 1 van de 4 stadsdelen in Den Haag die dit mogen organiseren', schrijft de organisatie. 'Wij allen weten inmiddels dat het een iets andere vorm krijgt als de voorgaande jaren, maar zeker zijn we nog enthousiast en hebben we er zin in na jaren de deksel op onze neus te hebben gekregen.'

Meerdere vergunningen noodzakelijk

De organisatoren van de traditionele vuren in Scheveningen en Duindorp hebben inmiddels van de gemeente en de provincie een vergunning gekregen. De natuurvergunningen van de provincie zijn nog niet definitief. Tot begin november kan er nog bezwaar gemaakt worden. Voor de vuren in Laakkwartier en Escamp zijn die natuurvergunningen niet nodig.
Daarnaast zijn er nog twee vergunningen nodig. Het Hoogheemraadschap van Delfland buigt zich nog over een watervergunning en is er ook een ontheffing nodig op grond van de Wet Milieubeheer. Die ontheffing moet door het college worden afgegeven.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!