'Amateurwedstrijden lopen vaker uit de hand', scheidsrechters hebben het zwaarder te verduren

Scheidsrechter op voetbalveld
Scheidsrechter op voetbalveld © Unsplash (Omar Ram)
DEN HAAG - Je zou maar op je vrije zaterdagmiddag je hobby uitvoeren en ondertussen door boze mensen worden uitgescholden. Voor een scheidsrechter is dit regelmatig het geval. De scheids is meestal de boeman tijdens amateurwedstrijden. De laatste tijd lopen die wedstrijden vaker uit de hand, stelt voorzitter Cor Vogelesang van de HSV (Haagse Scheidsrechters Vereniging). Volgens hem mag er wel wat meer respect zijn voor de scheidsrechters. 'Wij zeggen altijd: zonder scheids, geen voetbal.'
In het betaald voetbal is er veel veranderd voor scheidsrechters door de komst van de VAR (Video Assistant Referee). In het amateurvoetbal is er op dit gebied weinig veranderd vindt de voorzitter. 'Ik denk dat het spelletje meer is veranderd. Er wordt veel korter op elkaar gespeeld en de lontjes zijn korter, dit vraagt veel inzet van de scheidsrechters.'
Er worden de laatste tijd meer wedstrijden stilgelegd in het betaald voetbal door wangedrag van supporters. Kijk bijvoorbeeld naar de promotiewedstrijd ADO – Excelsior van eind vorig seizoen. In het amateurvoetbal lopen wedstrijden nog vaker uit de hand. Exacte cijfers zijn er niet, maar Cor ziet wel een trend. 'Afgelopen weekend was het weer raak bij ons in de buurt bij de wedstrijd CWO - Vitesse Delft, daar liepen de spelers van CWO zelf van het veld af omdat ze het niet eens waren met de scheidsrechter.'

'Meestal een eenling op het veld'

Een oplossing hiervoor vindt Cor lastig, want het moet bij de verenigingen vandaan komen. 'Wij geven voorlichting aan verenigingen als ze erom vragen, maar dit gebeurt bijna nooit. Zelfs niet als we het aanbieden. Dan kan de vereniging zelf kiezen over welke onderwerpen we het gaan hebben.' Ook is het probleem vaak dat spelers de spelregels niet goed kennen, waardoor er veel discussies plaatsvinden in het veld.
Begin deze maand was het de week van de scheidsrechter (van 1 tot 9 oktober). Dit om scheidsrechters wat meer positieve aandacht te geven. 'De scheidsrechter is meestal een eenling op het veld en vaak het pispaaltje voor de spelers, maar zonder scheidsrechters kan je ook geen voetbalwedstrijd spelen.' Er zijn verenigingen die wat lekkers te eten maken voor scheidsrechters en andere clubs geven een cadeau.

Scheids Clay Ruperti komt op bezoek

Donderdagavond komt betaaldvoetbalscheidsrechter Clay Ruperti op bezoek bij de HSV om uit te leggen wat er momenteel speelt in het voetbal en om wat te vertellen over zijn eigen carrière. Ook kunnen de aanwezige scheidsrechters vragen stellen aan Ruperti.
'Het is voor iedereen heel gezellig en leerzaam', zegt Cor. Voorafgaand hieraan gaan de scheidsrechters ook het veld op voor een training. Hij verwacht dat er vanavond zo’n veertig scheidsrechters aanwezig zullen zijn bij Sportpark Prinses Irene aan de Schaapweg in Rijswijk.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!