Hergebruiken of verbranden? Jaarlijks 1,5 miljoen kilo aan herfstbladeren op straat

© Scott Webb (Unsplash)
DEN HAAG - Met beide benen in het herfstseizoen vliegen de herfstbladeren je weer om de oren. En dat zijn er nogal wat; jaarlijks harkt de gemeente zo'n 1,5 miljoen kilo bij elkaar van onze stoepen en straten. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die bergen krakende bladeren?
Met harken, straatvegers en bladblazers wagen jaarlijks honderden medewerkers zich aan de gevolgen van de herfst. Van de grote hoeveelheid bladeren die zij verzamelen wordt compost gemaakt: voeding voor planten. 'Dan gebruiken we de herfstbladeren om het Haagse groen te laten groeien en bloeien in het voorjaar', aldus de gemeente.
'We hebben alleen één probleem', zegt de gemeente. Zwerfafval kan stapels bladeren onbruikbaar maken. Wanneer er te veel mondkapjes, plastic zakjes of sigarettenpeuken tussen liggen, moeten de bladeren worden verbrand. 'Zonde toch?' De gemeente roept daarom op je afval in de prullenbak te gooien.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!