Maak je tuin egelvriendelijk met deze tips

© Sierra Nicole Narvaeth (Unsplash)
DEN HAAG - Ze zijn prikkelbaar en toch schattig: in Den Haag leven veel egels, vooral in groene wijken, parken en bossen. Maar in de juiste omstandigheden, óók rondom je eigen huis. Hier lees je hoe je, met een paar aanpassingen in je tuin, de stekelige beestjes de winter door helpt.
Het is donker en je hoort een knorrend geluid en ritselende blaadjes; 'grote kans dat het een egel is', zegt organisatie Duurzaam Den Haag. 'We zien ze alleen bijna niet omdat het nachtdieren zijn.' Wel hebben de beestjes steeds vaker moeite om een goede plek te vinden om te overwinteren of een nestje te maken, zegt ze. 'Terwijl een egel in de tuin niet alleen leuk maar ook nuttig is; hij eet namelijk wel tot veertig slakken per nacht!'
Voor een egelvriendelijke tuin moet je aan een aantal dingen denken:

Egelpoortjes

'Misschien wel het belangrijkste', zegt Duurzaam Den Haag. Egels moeten wel in je tuin kunnen kómen. Wanneer er een haag staat, gaat dat waarschijnlijk wel lukken. Staat er al een hek of schutting? Maak hier aan de grond dan gaten van minimaal vijftien bij vijftien centimeter. Dit worden ook wel 'egelpoortjes' genoemd.

Minder steen

Vervang eventuele tegels zo veel mogelijk door groen. 'En kies voor inheemse planten die in onze regio voorkomen', aldus Duurzaam Den Haag.

Rommelhoekje

Wees niet te netjes. Rommelhoekjes bieden een perfect plekje voor egels. Bladeren, een hoop takken en compost kan je dus gerust laten liggen. Takken kunnen tevens de basis zijn voor een geschikte nestplaats. Maar je kan ook een egelhuisje maken of kopen.

Brug

Heb je water in je tuin, zoals een vijver? Zorg dan voor een loopplankje, een stuk kippengaas dat in het water ligt of een schuine oever. 'Egels zijn goede zwemmers, maar verdrinken soms toch in tuinvijvers.'

Voedingtips

Voor de veiligheid van de egeltjes is het belangrijk om geen slakkengif te gebruiken. Zij eten namelijk veel slakken en kunnen daar ziek van worden. Ook met ander gif is het verstandig om op te passen: als alle insecten sterven hebben de egeltjes niks meer te eten.
Last but not least: geef de egel geen melk. Het beestje kan dit niet goed verteren en kan er erg ziek van worden en in het ergste geval aan overlijden. Als je het toch graag iets te eten wilt geven, zet dan wat water en kattenbrokjes klaar.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!