Opstoppingen en auto's ontwijken: verkeerssituatie basisschool Ypenburg 'te gevaarlijk'

Foto ter illustratie: Thomas Park (Unsplash)
Foto ter illustratie: Thomas Park (Unsplash)
DEN HAAG - De verkeerssituatie bij basisschool De Bras op Ypenburg is te gevaarlijk. Dat zegt directeur Yvonne Toonstra in Bob Staat Op. Samen met elf leerlingen biedt zij donderdag een petitie aan bij de gemeente om iets aan de verkeerssituatie te doen.
De Bras en de Octantschool Zonnestraal zitten naast elkaar aan de Oeverwallaan. Maar er zijn meerdere verkeersknelpunten bij de scholen. 'Kinderen kunnen niet veilig naar school komen', zegt Toonstra. 'Fietsers moeten bijzondere maneuvers uithalen om auto's te ontwijken.'
Bij de bouw van de school is een plan bedacht voor de doorstroming en een Kiss & Ride aangelegd. Maar dat blijkt niet te werken, aldus Toonstra. 'Het wordt een opstopping en fietsers kunnen er niet veilig langs door te hoge stoepen. Veel ouders parkeren op de stoepen om opstopping te voorkomen. Zeker met slecht weer lopen de straten volledig vast', aldus de directeur.

Oplossingen

De school hield een enquête onder ouders. 'Negentig procent van de ouders vindt de situatie onveilig.' Daarom willen ze dat er iets aan gedaan wordt. Op school vroegen ze kinderen om oplossingen.
'We hebben een fietsveilige route nodig, dus fietsers moeten gescheiden zijn van het autoverkeer. Ze zouden van de Kiss & Ride een fietspad kunnen maken die niet toegankelijk is voor auto's.' Maar een fietsbrug zou ook kunnen. 'Dat kan aan de achterkant van de school via een fietspad dat er al ligt.'
Samen met de Kinderraad (elf kinderen van groep 1 tot en met 8) biedt de directeur donderdag een petitie aan op het stadhuis.
Basisschool biedt petitie aan
Basisschool biedt petitie aan © Lorraine Groeneveld

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!