Ratten en bedwantsen in De Pionier: Van Hooijdonk genomineerd voor Huisjesmelker van het Jaar

Foto ter illustratie: Svetozar Cenisev (Unsplash)
Foto ter illustratie: Svetozar Cenisev (Unsplash)
DEN HAAG - Ratten, schimmel, bedwantsen en een kapotte lift. Er is van alles mis in wooncomplex De Pionier aan de 1e van der Kunstraat in Laak. Daarom nomineert SP Jongeren huisbaas Marcel van Hooijdonk voor de derde keer als Huisjesmelker van het Jaar. 'We zijn nog steeds op zoek naar hem. Het is heel lastig om hem te vinden', zegt Tijmen van Wijngaarden van SP Jongeren in Bob Staat Op.
Bewoners hebben last van allerlei problemen in het pand. 'De lift doet het niet, dus veel bewoners moeten negen verdiepingen omhoog en omlaag lopen als ze boodschappen gaan doen', zegt Tijmen. 'De woonomstandigheden zijn onleefbaar. We blijven vechten tot er iets aan gedaan wordt.'
Ook financieel kloppen er dingen niet, aldus Tijmen. 'Ze hebben te maken met illegale administratiekosten tussen de 250 en 400 euro', zegt hij. Nieuwe bewoners die een huurcontract tekenen zouden torenhoge administratiekosten contant moeten betalen voor het opstellen van het contract en het klaarmaken van de kamer. 'En als je dat niet doet, krijg je je contract niet. Veel studenten komen uit het buitenland en die weten dat niet', zegt Tijmen.

Op zoek naar de huisbaas

Het is inmiddels de derde keer dat Marcel van Hooijdonk genomineerd is voor Huisjesmelker van het Jaar. SP Jongeren heeft twee keer eerder (2015 en 2019) geprobeerd contact te krijgen met Van Hooijdonk.
'We zijn bij hem thuis langs gegaan, maar konden hem niet vinden. En er stond een hele grote hond bij hem voor de voordeur, dus we konden hem niet confronteren. We zijn nog steeds op zoek naar hem.'
De Pionier
De Pionier © screenshot Google Streetview

Pandjesbaas

Van Hooijdonk is eigenaar van Marcel van Hooijdonk real-estate. Hij heeft verschillende panden in Amsterdam, Utrecht en Breda. Op zijn LinkedIn-pagina omschrijft hij zichzelf als iemand die strijdt tegen leegstand.
Effectief en efficiënt transformeren van vastgoed is waar ik voor sta. Omdat helemaal niemand is gebaat bij leegstand. To the point en met heldere afspraken daar geloof ik in!
Ook Den Haag FM heeft geprobeerd Van Hooijdonk te bereiken. Op de website van zijn vastgoedbedrijf staat alleen een e-mailadres. Op onze mail hebben wij geen reactie gekregen.

Renovatie

SP Jongeren zou graag willen dat een aantal zaken wordt aangepakt in De Pionier. 'Het gebouw moet gerenoveerd worden. En als dat niet kan moet de gemeente ervoor zorgen dat Van Hooijdonk hier niet meer kan verhuren. Dat is ook al in Utrecht gebeurd.'
Ook wil de jongerenpartij dat de illegale administratiekosten worden terugbetaald. En er moet betere huurdersbescherming komen. Bijvoorbeeld voor huurders die in de bewonerscommissie zitten. Zij zouden nu benadeeld worden, waarbij hun jaarcontract wordt opgezegd. 'Een van de leden was bezig met een bijeenkomst. Nu wordt ineens zijn tijdelijke contract niet meer verlengd en kan hij er niet meer wonen.' Volgens Tijmen schrikt dit andere bewoners af om lid te worden van de bewonerscommissie.

BOOS

Programmamaker Tim Hofman maakte onlangs een BOOS-aflevering over de huurbaas. Ook hij kon Van Hooijdonk niet vinden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!