Zorgen over islamitische privéschool 'Het Achterhuis Lyceum': 'Hele onsmakelijke naam'

Foto ter illustratie: Taylor Flowe (Unsplash)
Foto ter illustratie: Taylor Flowe (Unsplash)
DEN HAAG - Meerdere politieke partijen maken zich zorgen over 'Het Achterhuis Lyceum', een nieuwe Islamitische privéschool in Den Haag. De school werd opgericht door Soner Atasoy, die in 2020 ontslagen werd bij het omstreden Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. 'Er zijn veel signalen die op rood staan', zegt fractievertegenwoordiger Simon Fritschij van ChristenUnie/SGP.
De school in Den Haag is - buiten het zicht van de overheid - sinds 2021 in gebruik, zegt Atasoy tegen NRC, en telt inmiddels een eerste en een tweede klas, zeven docenten en zo'n 45 islamitische leerlingen.
In 2019 waarschuwde inlichtingendienst AIVD voor Atasoy vanwege zijn radicale connecties. Oud-minister Arie Slob (ChristenUnie) probeerde Atasoy koste wat kost uit het onderwijs te houden. Maar na enkele rechtszaken is de man nu toch weer een school begonnen.

'Onsmakelijke naam'

Haagse politici maken zich zorgen om de oprichting van de school. 'Hij is iemand die al een tijd in een salafistische, radicale omgeving zit volgens de veiligheidsdiensten. Het is niet het soort type waar ik kinderen in onze stad niet aan toevertrouw', zegt Simon Fritschij (CU/SGP) in Bob Staat Op. Samen met het CDA, VVD en Hart voor Den Haag zijn er raadsvragen gesteld over de school.
De privéschool is vernoemd naar de schuilplaats van de Joodse Anne Frank. 'Het is een hele onsmakelijke naam', zegt Fritschij daarover. Volgens Atasoy is de naam gekozen omdat moslims die 'niet aan de leiband lopen van de overheid' worden opgejaagd, net 'als de Joden in de Tweede Wereldoorlog', zegt Atasoy. 'Wij worden nog niet vergast, maar wel besmeurd en bespat. Onze rechten vervallen.'

Zorgen

Op dit moment zitten er zo'n 45 kinderen op de school. 'Dat zijn er 45 teveel', zegt Fritschij. 'Ik maak me zorgen over wat er op die school gebeurt, gezien de bestuurder en de naam van de school. Wat voor gedachtengoed en normen en waarden krijgen kinderen daar mee?'
Er zijn wetten waar scholen aan moeten voldoen, zoals goed burgerschapsonderwijs, legt het raadslid uit. 'Als dat wordt gegeven is een radicale context, dan wordt daar een grens bereikt', zegt Fritschij.
Veel signalen die op rood staan
Het raadslid wil dat het college met het Ministerie van Onderwijs, de Inspectie en veiligheidsdiensten gaat praten. 'Er zijn veel signalen die op rood staan. Dat moeten we onderzoeken. We moeten iets doen om de leerlingen te beschermen.'

Wat kan de gemeente doen?

De partijen in de Haagse gemeenteraad willen van het stadsbestuur weten wat er op de school aan de hand is. 'Wat is er voor toezicht? En wat zijn de mogelijkheden van de gemeente?', zegt het raadslid.
Of de gemeente iets kan doen is nog niet duidelijk. Volgens Fritschij hoeft de school niet meteen te sluiten, maar de partijen willen wel meer weten over Het Achterhuis Lyceum. 'We hebben een vrije samenleving, met vrijheid van onderwijs, waar ruimte is voor verschil. Maar er zijn grenzen aan, die zijn hier wel in zicht.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!