Vaandeldrager on tour: schilderij van Rembrandt een maand te zien in het Mauritshuis

© Mauritshuis
DEN HAAG - Het Mauritshuis krijgt tijdelijk een bijzonder schilderij: De vaandeldrager van Rembrandt. Het kunstwerk reist door Nederland en is heel november te zien in de Gouden Zaal van het museum.
De vaandeldrager stamt uit 1636, het jaar waarin Rembrandt net voor zichzelf was begonnen. Daarvoor maakte hij vijf jaar portretten voor kunsthandelaar Hendrick Uylenburgh, maar hij wilde laten zien wat hij kon. 'Het is een ambitieus meesterstuk', aldus het Mauritshuis.
'Met zijn krijgshaftige walrussnor, zijn dolk en zwaard is het duidelijk dat er niet met hem te spotten valt. Maar het belangrijkste dat hij bij zich heeft is de grote witte vlag. Het dragen van het vaandel was één van de eervolste functies in het leger en de schutterij. De vaandeldrager is gehuld in ouderwetse, 16de-eeuwse kleding, die in die tijd al niet meer werd gedragen. Daarmee maakt Rembrandt deze vaandeldrager tot een historische figuur', vertelt het museum over het schilderij.

'Absoluut meesterwerk'

De vaandeldrager behoort tot de 'absolute meesterwerken' van Rembrandt. 'In dit grote portret schildert Rembrandt mogelijk zichzelf: rebels en vol bravoure. Het portret werd zijn artistieke doorbraak, die zou leiden tot de opdracht voor De Nachtwacht.'
Eind januari 2022 werd De vaandeldrager aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds.
Het schilderij maakt een tournee door Nederland en is na het Noordbrabants Museum vanaf 1 november in Den Haag te zien. Na Den Haag verhuist het schilderij naar het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Na de tour, volgend jaar zomer, krijgt het kunstwerk een vaste plek in de Eregalerij van de Rijksmuseum in Amsterdam.

Eén dag gratis

Elk museum waar De Vaandeldrager te zien is, biedt één dag gratis toegang voor bezoekers. Op zondag 6 november is het Mauritshuis daarom gratis te bezoeken.
In het Mauritshuis hangen de komende maand maar liefst dertien Rembrandts, elf uit de eigen collectie, het beroemde zelfportret van Rembrandt uit 1658 en De vaandeldrager. Het zelfportret is voor de tentoonstelling Manhattan Masters tot 15 januari uitgeleend door The Frick Collection in New York.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!