'Struikrovers' in Zuidwest redden bloemen en planten in Steenzicht van de sloop

© Jeffrey Grouwstra/Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Deze week zijn in Den Haag struikrovers actief geweest: letterlijk. Bewoners van Zuidwest hebben namelijk struiken, bloemen en planten uit de grond van 48 tuinen in Steenzicht gehaald. Het complex wordt gesloopt voor nieuwe woningen, maar buurtbewoners en Stichting Struikroven wilden het groen niet verloren laten gaan. In plaats daarvan krijgt de flora nu een nieuwe bestemming.
'Elk jaar gaan in Nederland honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken', aldus Stichting Struikroven, dat bestaand groen uit voor- en achtertuinen een tweede leven geeft. De stichting maakt het haar missie om het struikroven een vast onderdeel te maken van elk sloop, nieuwbouw- of renovatieproces in Nederland.
Stichting Struikroven werd ingeschakeld om te voorkomen dat het groen van Steenzicht op de stort belandt. 'Je kon zien dat een aantal voormalige bewoners veel liefde voor hun tuin hadden. Er zaten echt pareltjes tussen. We vonden het zonde om die mooie planten en struiken verloren te laten gaan', zegt Irene Sloof van woningcorporatie Staedion.
© Jeffrey Grouwstra/Gemeente Den Haag

Klimaatadaptatie

Ook in het belang van klimaatadaptatie is het cruciaal om het groen te redden, aldus Sloof. 'Het is belangrijk dat het groen in de buurt behouden blijft en gratis beschikbaar is. Ook past het bij de manier waarop de woningen gesloopt worden. Hier wordt zo veel mogelijk materiaal voor hergebruik beschikbaar gemaakt.'
Bewoners van Zuidwest gaven het geroofde groen rondom Steenzicht een nieuw leven in hun tuin, op balkon of bij andere groene initiatieven. Zo bleef veel groen dicht bij huis, maar verhuisde er ook een oude vijgenboom helemaal naar de tuin van de oorspronkelijke bewoner, die nu in Zeeland woont.
Steenzicht is, samen met Ruimzicht, een van de eerste projecten waar werkzaamheden beginnen in de grote gebiedsontwikkeling Dreven, Gaarden en Zichten. Daar staan veel woningen die vlak na de oorlog zijn gebouwd. In Steenzicht worden twee gebouwen met woningen, een overdekte garage en een gezamenlijke binnentuin en daktuin gebouwd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!