Den Haag staat op 1: toerisme van alle Europese steden beste hersteld na corona

© denhaag.com
DEN HAAG - Van alle Europese steden is Den Haag het beste uit de corona gekomen. Dat heeft het Oostenrijks toerismebureau uitgezocht aan de hand van data over overnachtingen. 'We zijn zelf ook positief verrast', zegt Sander Hanenberg van The Hague Marketing Bureau in Bob Staat Op.
Tijdens een toerismeconferentie in Tel Aviv werden de cijfers gepresenteerd over het economische herstel van 116 Europese steden sinds 2019. 'We staan fier bovenaan, met een groei van 130 procent vanaf 2019. De nummer twee had 112 procent. In totaal lieten tien steden groei, zien de rest is nog aan het herstellen', vertelt Hanenberg.
Volgens Hanenberg komt dat doordat Den Haag in de lockdown aantrekkelijk was voor mensen die de ruimte opzochten buiten. Dat Den Haag een strand heeft is daarbij een voordeel, denkt hij. 'Mensen hadden vooral in de eerste golf behoefte aan het strand. En je hebt hier ook de ruimte in het bos. Je kan met gepaste ruimte genieten van de stad.'

Record overnachtingen

Ook afgelopen zomer zag The Hague Marketing Bureau weer groei. 'Ondanks de grote renovaties in de stad. Je ziet dat de behoefte aan reizen er nog steeds is.'
In juli haalde Den Haag een record met 283.000 hotelovernachtingen. Dat is een groei van 47,4 procent ten opzichte van juli vorig jaar, aldus het CBS. Ook het eerste half jaar van 2022 haalde de stad een record met 1.216.000 overnachtingen. Het vorige record (1.043.000 overnachtingen) stamde uit 2018.

Geld uitgeven in de stad

En dat is goed voor de Haagse economie. 'Deze bezoekers overnachten hier niet alleen, ze geven ook geld uit in de stad en dat is goed voor de lokale economie', zei Marco Esser, directeur van The Hague & Partners die Den Haag promoot bij potentiële bezoekers, eerder hierover.
Alleen al de bezoekers die voor een vakantie naar Den Haag kwamen, leverden de stad 100,7 miljoen euro aan bestedingen op, waarvan 19,2 miljoen afkomstig binnenlandse toeristen en 81,5 miljoen van toeristen uit het buitenland. Dankzij die bestedingen kunnen winkeliers en horeca weer wat goedmaken na een moeilijke coronatijd.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!