Klimaatdemonstrant lijmt hoofd vast aan Meisje met de parel in Mauritshuis

© screenshot video Twitter
DEN HAAG - Een klimaatactivist heeft zich donderdagmiddag met zijn hoofd vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis. Een andere man lijmde zich vast aan de muur. Ook is er met vloeistof gegooid. In totaal zijn er drie Belgische mannen (45, 45 en 42 jaar) meegenomen door de politie.
De aangehouden verdachten hebben alledrie de Belgische nationaliteit. De mannen zijn 42, 45 en 45 jaar oud, meldt de politie. Ze zitten vast en worden gehoord.
De klimaatdemonstranten hadden een t-shirt aan met de tekst Just Stop Oil. Eerder werden schilderijen in andere musea, zoals in Londen en Melbourne, besmeurd met eten en daarna lijmden activisten zich vast aan de muur of een kunstwerk om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.

Schilderij niet beschadigd

De museumzaal is daarna afgesloten. Het schilderij is niet beschadigd want het is beschermd door een glasplaat, aldus het Mauritshuis. 'Het Meisje met de parel komt zo snel mogelijk weer terug op zaal te hangen. Tot die tijd blijft deze zaal gesloten voor publiek', aldus het museum in een verklaring.
Het Mauritshuis laat weten de actie af te keuren. 'Kunst is weerloos en het proberen te beschadigen ten behoeve van welk doeleinde dan ook wijst het Mauritshuis ten zeerste af.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!