'Noem iets en het is kapot', huurders De Pionier zien problemen bij elke verdieping, gang of kamer

Sebastian Meijer
Sebastian Meijer © Den Haag FM
DEN HAAG - Het is een nare huisbaas, en veel studenten hebben er last van. Hun woningen zijn vaak slecht onderhouden, de huurprijzen zijn torenhoog en wanneer ze aan de bel trekken verandert er weinig tot niets. Om hier aandacht voor te vragen organiseert SP Jongeren de landelijke ‘Huisjesmelker van het Jaar’ verkiezing. De bewoners van studentencomplex De Pionier in Laak hebben hun huisbaas Marcel van Hooijdonk genomineerd.
Er is volgens de bewoners geen andere huisbaas die de prijs meer verdient. ‘Zet een stap naar binnen, wijs iets aan en ik kan je vertellen wat er allemaal mis mee is’, vertelt Sebastian Meijer, de voorzitter van de bewonerscommissie. De leefomstandigheden in het studentencomplex zijn al jaren slecht en blijven keer op keer verergeren.
‘Het barst van het ongedierte. We hebben rattenplagen gehad, kakkerlakken en het pand zit vol met bedwantsen.’ Daarnaast lopen de bewoners van De Pionier tegen meer problemen aan. Het zit er van de vloer tot en met het plafond onder de schimmel, er is leidingbreuk in de muren, de keukens vallen uit elkaar en het afvoerwater van de douches lekt een verdieping lager weer bij de douche door het plafond naar beneden. ‘Het is levensgevaarlijk.’ Meijer legt uit dat het water langs de elektriciteitsbedrading van de lamp boven de douche naar beneden komt.

Vaak aan de bel getrokken

De voorbeelden zijn nog maar een greep uit alle problemen. Bij elke verdieping, gang of kamer komt Meijer met nieuwe mankementen. Als voorzitter van de bewonerscommissie heeft hij ook al vaak aan de bel getrokken bij de huismeester om tot een oplossing te komen, maar dit leidt vaak tot niets.

‘Dweilen met de kraan open’

‘We krijgen continu te horen "los het zelf maar op" en als er een keer iets wordt gedaan lijkt het nergens op. Zo hebben ze het schimmelprobleem opgelost door er overheen te schilderen. En voor de gaten in de muur zijn plinten geplakt.’ Meijer moet zijn lach inhouden terwijl hij vertelt over de 'oplossingen' waar hij steeds weer met verbazing naar staat te kijken. 'Er zijn zoveel dingen die mis zijn, het is dweilen met de kraan open.'
SP Jongeren in Den Haag steunt de bewoners in hun strijd. 'We hebben 14 oktober een rondleiding gegeven aan de raadsleden om te laten zien hoe slecht de omstandigheden in het gebouw zijn', vertelt Tijmen van Wijngaarden die lid is van de partij. Het raakt hem zelf ook. 'Ik vind het nog steeds lastig om hier rond te lopen en te zien hoe slecht de mensen hier wonen.'

Marcel van Hooijdonk

Van Hooijdonk staat al langere tijd bekend als een van de grotere huisjesmelkers. Zo won hij de prijs voor huisjesmelker van het jaar al tweemaal, was de afgelopen jaren 22 keer betrokken bij een rechtszaak en zelfs de rechter heeft gewaarschuwd niet bij hem te huren. Ook in Den Haag is hij onderwerp van gesprek.
Zo is afgelopen weken nog over hem gedebatteerd in de gemeenteraad. Van Hooijdonk is namelijk door de gemeente op zijn vingers getikt vanwege de misstanden bij De Pionier, maar heeft ondertussen wel een deal met de gemeente voor de crisisopvang van asielzoekers in het Teleport Hotel. Onbegrijpelijk, vinden raadleden Lesley Arp van de SP en Tim de Boer van de Haagse Stadspartij.

Verhuizen geen optie

Met alle mistanden in het studentencomplex en de rechter die waarschuwt om niet bij Van Hooijdonk te huren lijkt het voor de hand te liggen om te verhuizen. Maar dit lijkt moeilijker dan gedacht.
‘We willen heel graag verhuizen en een enkeling lukt het ook, maar door de woningcrisis is het vrijwel onmogelijk om een woning te vinden die betaalbaal is en goed gelegen.’ De oplossing volgens Meijer er Van Wijngaarden is om aandacht te blijven vragen in de hoop dat de misstanden zo snel mogelijk worden verholpen.
De Huisjesmelker van het Jaar wordt eind dit jaar bekendgemaakt. Tot die tijd is het nog mogelijk om jouw verhuurder te nomineren via de site van SP.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!