Celstraffen tot zes maanden voor ADO-rellen: 'U hebt uw club en stad enorme schade berokkend'

ME na de wedstrijd van ADO
ME na de wedstrijd van ADO © Regio15
DEN HAAG - Drie verdachten die betrokken waren bij rellen na de wedstrijd ADO-Excelsior moeten vijf maanden de cel in. Een andere verdachte kreeg van de rechter zes maanden gevangenisstraf opgelegd.
Op 29 mei liep het na de promotiewedstrijd helemaal uit de hand. 'Er werd onder meer met zwaar vuurwerk, brandende fakkels, straatmeubilair en stenen gegooid naar leden van de ME. Meerdere politiemensen raakten gewond.' Het geweld werd vastgelegd op camera. 'De verdachten erkenden hun eigen bijdrage en verklaarden spijt te hebben', aldus het Openbaar Ministerie.
Een 20-jarige Nootdorper sprak zijn waardering voor de politie uit: 'Ik zou het niet durven. Daar te gaan staan [als ME]'. Maar de officier van justitie zag dat anders: 'Het is geen kwestie van durf. Die politiemensen staan daar omdat het hun plicht is en zo voelen zij dat ook. Ze kunnen niet zeggen: het wordt mij te heftig, ik kap ermee.'
Jonge kinderen verlieten het stadion totaal overstuur
Volgens de officier hadden de relschoppers die keuze wel. 'U had kunnen weggaan, maar hebt ervoor gekozen dat niet te doen. Dat heeft geleid tot een vreselijke situatie. Niet alleen voor de agenten, maar ook voor de goedwillende voetbalsupporters. Jonge kinderen verlieten het stadion totaal overstuur. U hebt uw club en de stad enorme schade berokkend.'

Vuurwerk richting paard en stenen gooien

Tegen drie verdachten (een 23-jarige Nootdorper, een 20-jarige Leidschendammer en een 27-jarige Hagenaar) eiste de officier van justitie zes maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk). De politierechter veroordeelde hen allemaal tot vijf maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk).
Tegen een 20-jarige Nootdorper eiste het OM een hogere straf, namelijk zeven maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk). Hij had een stuk van het goal naar de ME gegooid, vuurwerk tussen de benen van een paard, vier keer geschopt naar ME'ers (waarvan twee keer raak) en minimaal acht stenen gegooid (waarvan er twee goed raak waren). De politierechter veroordeelde hem tot zes maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk).

Stroopwafelkar vernield

Ook een 27-jarige Hagenaar hoorde zeven maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen. Hij had een kar van een stroopwafelbakker vernield en de standaard daarvan richting de ME geslingerd. Ook heeft hij volgens het OM minimaal twaalf stenen, een regenpijp, een brandende fakkel, rubberen bekleding en een emmer naar de politie gegooid en een ME’er in de rug geschopt.
De politierechter veroordeelde hem tot zes maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk). Verder zijn de vijf veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ongeveer 22.000 euro aan de getroffen politiemensen.

Nog elf verdachten voor de rechter

In juni stonden ook al vier verdachten voor de rechter. Zij kregen van de politierechter straffen tot zes maanden cel opgelegd (waarvan twee maanden voorwaardelijk). Komende week zullen nog elf verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden voor hun aandeel in de rellen. Ook zijn er verdachten die zich later in november en december bij de politierechter moeten melden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!