Twee klimaatactivisten Mauritshuis moeten maand de cel in

© screenshot video Twitter
DEN HAAG - Twee mannen die vorige week een klimaatactie hielden bij het beroemde schilderij Meisje met de parel in het Mauritshuis krijgen twee maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, opgelegd van de rechtbank in Den Haag.
Het gaat om activist Wouter M., die zijn hoofd vastplakte aan het schilderij, en om Pieter G. Hij filmde de actie. Het schilderij achter het glas raakte niet beschadigd, maar de lijst en de achterplaat wel.
Het Openbaar Ministerie eiste woensdag in een supersnelrechtzitting vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk tegen de twee. Een derde verdachte (M.), die zijn hand tegen het achterpaneel plakte en een rode vloeistof uitgoot over, ging niet akkoord met een supersnelrechtzitting. Zijn zaak zal vrijdag worden behandeld.

Activist lijmde hoofd vast aan Meisje met de parel

Bij de actie van vorige week lijmde een activist zijn hoofd vast aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis. Een andere man lijmde zich vast aan de muur. Ook is er met vloeistof gegooid. In totaal werden er drie Belgische mannen (45, 45 en 42 jaar) meegenomen door de politie. Het schilderij zelf was uiteindelijk niet beschadigd doordat het achter een glasplaat zit.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!