Sporten, barbecuen of moestuinen: dit zijn de genomineerden voor de Haagse Openbare Ruimte Prijs

© Christiaan van der Kooy
DEN HAAG - Een buurttuin waar je pizza's kan bakken, een moestuin die buurtparticipatie stimuleert of een speelplaats waar groen centraal staat: het zijn allemaal genomineerden voor de Haagse Openbare Ruimte Prijs (HOP), waarbij vernieuwende initiatieven in de stad in het zonnetje worden gezet. Van de vijftien inzendingen maken vijf genomineerden kans op een juryprijs.
Je zou het niet direct denken, maar veel dingen waar we in Den Haag gebruik van maken in de openbare ruimte zijn opgezet door ondernemers, organisaties of 'gewoon' door een groep enthousiaste bewoners. Daardoor heeft de ruimte een nieuwe betekenis gekregen of is de inrichting ervan verbeterd. Dit zijn de vijf genomineerden voor de HOP:

Buurttuin Zusterstraat

© Christiaan van der Kooy
De nieuwe buurttuin in de Zusterstraat is geheel ontworpen door bewoners, die het project vervolgens zelf hebben uitgevoerd. De tuin beschikt over een voedselbos, zelfplukmoestuin, pizza-oven en een natuurlijke speeltuin en is opgezet in de coronatijd. 'De initiatiefnemers kwamen hierbij verschillende obstakels tegen, zoals een met lood en asbest vervuild terrein en gebrekkige steun vanuit het stadsdeel', zegt de organisatie.
Ondanks dit is het de bewoners toch gelukt de buurttuin te realiseren. Deze is elke dag open en wordt gerund en onderhouden door een groeiende groep. 'Groen, laagdrempelig en een oase van rust in een drukke, versteende wijk.'

Groene Matties' MengelMoestuin

© Christiaan van der Kooy
De Groene Matties' MengelMoestuin is een initiatief van een groep vrouwen uit Vrederust, waarbij zij een binnentuin hebben omgetoverd tot een plek waar jong en oud samenkomen en samen tuinieren. De vrouwen wilden beter gebruik maken van de buitenruimtes in de wijk, waarbij de wens om te moestuinieren een rol speelde. Zo wilden ze kinderen uit de buurt laten zien waar groenten en fruit vandaan komt.
De MengelMoestuin is de hele dag openbaar toegankelijk, met 25 enthousiaste bewoners die er tuinieren en de boel onderhouden. Twee bewoners tuinieren in rolstoeltoegankelijke, verhoogde bakken. In de binnentuin staan tevens acht picknicktafels waar bewoners samen kunnen komen. En er liggen nog meer plannen klaar, zoals een voedselkastje voor gratis etenswaren.

Molenvlietpark

© Christiaan van der Kooy
Bewoners gebruiken het Molenvlietpark, gelegen naast de Rotterdamsebaan, voor een wandeling en om er met kinderen te spelen of te genieten van de natuur midden in de stad. 'Het verkeer is vanaf deze plek nauwelijks meer zichtbaar.' Het park is tevens een doorgang naar andere plekken die dit gebied te bieden heeft, zoals de naastgelegen heemtuin.
Naast een recreatiegebied dient het park als noodberging, waar tijdelijk 60.000 kubieke meter water terecht zou kunnen. 'Bovendien zorgen de diverse beplanting en de natuurvriendelijke oevers voor een hoge biodiversiteit in het gebied. Er zijn veel water- en oeverplanten waartussen vissen zich kunnen verstoppen en ongestoord kunnen paaien én opgroeien. Hierdoor komen er onder andere meer vissoorten in het water, waardoor de waterkwaliteit verbetert.'

Playground Hondius

© Christiaan van der Kooy
Playground Hondius is een multifunctioneel plein waar bewegen, ontmoeten én vergroenen samengaan. 'Een contrastrijk plein waar felle kleuren en speelse lijnen zorgen voor vrolijkheid en blijheid. En een groen plein waar gevarieerde meerstammige bomen en wuivende siergrassen zorgen voor schaduw en verkoeling, biodiversiteit en een betere gezondheid.'
De nieuwe inrichting van het Hondiusplein is gericht op de speelplekken van de toekomst, waarbij rekening is gehouden met de wensen van gebruikers en bewoners. 'Een slim ontwerp met een goede balans tussen verharding en groen.'

Toekomsttuin Transvaal

© Christiaan van der Kooy
Op het Beijersveld in Transvaal werd onlangs 300 vierkante meter stadsnatuur aangelegd, met en door bewoners en schoolkinderen. Het veld beschikt over een waterspeeltuin en een natte zone - ook wel een wadi genoemd - waar het regenwater van het naastgelegen verzorgingstehuis wordt opgevangen en de grond in kan zakken. 'Zo levert de Toekomst Tuin een bijdrage aan een klimaatrobuuste stad, biodiversiteit en een leefbare wijk.'
Onder meer de La Reyschool en het Pleysier College maken gebruik van de tuin in het kader van groene educatie en activiteiten. Ook biedt het werk aan verstandelijk gehandicapte cliënten van zorginstelling Middin. In de tuin wordt geëxperimenteerd met verschillende planten om te bepalen welke planten bestand zijn tegen extreme hitte, droogte en water.

Publieksprijs

Na een bezoek aan alle locaties kiest de jury uiteindelijk een winnaar uit. Voor de publieksprijs kan je, uit álle inzendingen, hier stemmen op jouw favoriete initiatief in de Haagse openbare ruimte. Zowel de winnaar van de juryprijs als die van de publieksprijs gaat ervandoor met een geldbedrag van 500 euro. Beiden worden op 8 december uitgereikt in Musicon.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!