Den Haag eerste gemeente met energiesteun voor studenten: 'Stijgende prijzen raken student keihard'

© Julian Hochgesang (Unsplash)
DEN HAAG - Een meevaller voor uitwonende studenten: zij kunnen vanaf nu energiesteun aanvragen bij de gemeente. Daarmee is Den Haag de eerste gemeente die dit mogelijk maakt. Raadslid Yousef Assad maakte zich hier hard voor nadat bleek dat studenten buiten werden gesloten van de energiecompensatie van de rijksoverheid. 'Dit is belangrijk voor veel studenten, want de gevolgen van de stijgende energieprijzen zijn groot', zegt hij.
Niet de verwarming aanzetten, weer bij je ouders wonen of zelfs stoppen met je studie: 'Dat zijn de dingen die studenten doen om te ontkomen aan de financiële gevolgen van de stijgende energieprijzen', zegt Assad. 'En dat is heel schrijnend.'
Met deze maatregel, ingevoerd naar aanleiding van zijn voorstel, hoopt hij dat daar nu een einde aan kan komen. 'Studenten vielen precies buiten de boot, terwijl zij net zo goed te lijden hebben onder de situatie. Daarom keken we naar wat wij konden doen zonder te wachten op het rijk. Nu kunnen we ze helpen via de individuele bijzondere bijstand.' Daarbij heeft het stadsbestuur graag de vrijheid om de studenten niet te toetsen aan voorwaarden als studiefinanciering, inkomen, spaargeld en bezittingen.
Hoeveel studenten aan energiesteun ontvangen is afhankelijk van de extra energiekosten die de student maakt. 'Maar ze kunnen in ieder geval jaarlijks tot 1.400 euro vergoed krijgen. De toeslag voor mensen met een laag inkomen is ook 1.400 euro, maar het verschil is dat zij dat krijgen, ongeacht de kosten. Studenten moeten wel kunnen aangeven hoeveel extra kosten zij maken.'
Binnen nu en twee weken ligt het plan klaar om studenten verder op de hoogte te stellen. 'Maar het aanvraagproces is al in orde, dus wie al op de hoogte is, kan de steun alvast aanvragen', zegt Assad.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!