Je huis beter isoleren? Vraag nu subsidie aan voor een groen dak

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het isoleert je huis en is tegelijkertijd goed voor de biodiversiteit: groene daken. Met een groen dak is het ‘s zomers minder warm in huis en ‘s winters minder koud. Bovendien houdt een groen dak regenwater vast en worden vlinders, bijen en andere insecten er gelukkig van. Bij de gemeente kan je nu subsidie aanvragen voor dit duurzame initiatief.
Onder een groen dak is het ’s zomers minder warm in huis, terwijl ’s winters de warmte juist beter wordt vastgehouden. Zo kan je besparen op de energierekening. 'Ook gaat het dak langer mee, omdat het beschermd is tegen felle zon en grote verschillen in temperatuur', zegt Jasmien Mansabdar, werkzaam bij het Loket Groene Daken.
'In Haagse wijken met weinig groen is het in de zomer extra heet, dat wordt hittestress genoemd. Veel groene daken bij elkaar temperen de hitte. Bovendien houden groene daken regenwater vast, zodat bij heftige buien het riool minder snel overloopt. Het is ook goed voor de biodiversiteit.'

Voorwaarden

'Belangrijk om te weten is dat je eerst een groen dak moet aanleggen, voordat je subsidie kan aanvragen', laat de gemeente weten. Bij de aanvraag heb je een factuur nodig uit 2022 of een getekende opdrachtverstrekking uit 2022. Lukt het niet om het dak in 2022 aan te laten leggen, dan kun je het subsidiebedrag alvast reserveren. Hiervoor heb je een getekende opdrachtbevestiging nodig bij de aanvraag van je subsidie. Je hebt dan tot 1 juli 2023 de tijd om het dak aan te leggen en de factuur in te dienen.
Je ontvangt subsidie als jouw groene dak minimaal 18 liter water per vierkante meter kan opnemen. Jasmien: 'Een groen dak kan tussen de 15 tot wel 100 liter water per vierkante meter vasthouden. Rijk begroeide daken met verschillende soorten planten houden het meeste water vast.' Een lijst met alle voorwaarden vind je hier.

Bloemen en eetbare gewassen

Groene daken zijn er in vele soorten en maten. 'Vaak wordt sedum gebruikt', vertelt Jasmien. 'dat zijn vetplantjes die goed tegen hitte en droogte kunnen en weinig onderhoud vragen. Water geven is dus niet nodig.' Als het dak stevig genoeg is, kunnen er overigens ook andere plantjes op worden geplaatst, zoals bloemen of eetbare gewassen.
Om je te helpen op de weg naar jouw groene dak heeft de gemeente dakcoaches. Dit zijn vrijwilligers die een opleiding hebben gevolgd over groene daken en zonnedaken. Je kunt een dakcoach uitnodigen om naar jouw dak te komen kijken. Ze helpen je op weg en brengen je in contact met leveranciers. Je kan een adviesgesprek met een dakcoach aanvragen op de website van stichting Duurzaam Den Haag.
De subsidie voor een groen dak is aan te vragen tot 31 december 2022. Per vierkante meter kan je maximaal €25,- subsidie krijgen. Ook kan je niet meer dan de helft van de kosten per vierkante meter ontvangen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!