Coronademonstranten zoeken bewust confrontatie met politie, twee mannen veroordeeld

De arrestatie op het Joubertplantsoen in Den Haag
De arrestatie op het Joubertplantsoen in Den Haag
DEN HAAG - De Haagse rechter veroordeelt twee mannen tot een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden vanwege hun deelname aan een gewelddadige coronademonstratie, op 31 oktober vorig jaar in de wijk Transvaal in Den Haag. 'Vanuit alle hoeken in het land kwamen demonstranten naar Den Haag met de intentie om geweld te gebruiken tegen de politie', zei de officier van justitie vrijdag tijdens de zitting.
Militante groeperingen Defend en de 4 juli-beweging, die zich fel verzetten tegen het anti-coronabeleid van de overheid, riepen op om te demonstreren. Een groep van ongeveer veertig demonstranten verzamelde zich op 31 oktober 2021 rond 13.00 uur op het Paul Krugerplein in Den Haag. Toen de ME er arriveerde werden de agenten massaal aangevallen, zo vertelde de officier van justitie vrijdag. 'Agenten die al lang bij de ME werken, hadden dit nog nooit eerder meegemaakt. Ze vroegen zich af of ze ‘s avonds hun vrouw en kinderen nog wel zouden terugzien.'
De zwartgeklede demonstranten gooiden met illegaal vuurwerk en sloegen naar de ME met onder meer paraplu’s. Ze droegen halloweenmaskers, beenbeschermers, een toque voor hun geslachtsdeel en boksbitjes in de mond. 'Dit zijn allemaal attributen die zijn gericht op het plegen van geweld', verklaarde de officier van justitie.

'Ik was toch in de buurt'

De 25-jarige J.B. uit Bleiswijk werd door agenten opgepakt tijdens de demonstratie. Hij vertelde vrijdag bij de rechter dat hij min of meer uit nieuwsgierigheid was gekomen. 'Ik was toch in de buurt, dan kon ik wel even gaan kijken.' Maar waarom had hij illegaal vuurwerk uit België bij zich, vroeg de rechter hem. Dat was voor later die dag, voor een halloweenparty in Lansingerland, reageerde de verdachte. Hij sympathiseerde wel met de demonstranten. Door de coronamaatregelen van de regering was hij 'gefrustreerd'.
De 42-jarige R.K. uit Hellevoetsluis stond vooraan tijdens de confrontatie met de ME, maar dat was volgens hem helemaal niet de bedoeling. 'Er was chaos en hectiek, ik wilde er snel weg.' Hij was ook in het zwart gekleed en droeg een masker. Nadat hij door de politie tegen de grond was gewerkt, vonden agenten een mondbitje in zijn rugzak. Die gebruikte hij alleen tijdens de kickbokstrainingen, het ding had hij die dag 'toevallig' nog bij zich.

Gebroken been

Tijdens de rechtszaak zei R.K. dat juist de politie veel geweld had gebruikt. Hijzelf was tegen zijn hoofd geslagen. 'Ik heb aan deze dag behoorlijke trauma's overgehouden.' Ook de derde verdachte, de 40-jarige M.B. uit IJmuiden, klaagde over het politiegeweld. 'Ze kwamen uit de ME-busjes en begonnen meteen te rossen.' De IJmuidenaar brak tijdens de demonstratie zijn been, maar dat kwam doordat hij zelf struikelde.
De officier van justitie eiste tegen de drie mannen een celstraf van een half jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechter meent echter dat van J.B. uit Bleiswijk niet duidelijk is dat hij tijdens de demonstratie tussen de mannen stond die geweld pleegden. Hij werd daarom vrijgesproken.

Verdachten veroordeeld

R.K. uit Hellevoetsluis en M.B. uit IJmuiden hoorden wel bij de groep geweldplegers en kregen daarom 150 uur werkstraf en twee maanden cel voorwaardelijk. De rechter hield er rekening mee dat beide mannen letsel hadden opgelopen tijdens de demonstratie. Vrijdag verscheen ook nog een vrouw van 33 uit Limburg voor de rechter vanwege deelname aan de demonstratie. Ze ging ook vrijuit, omdat ze niet betrokken was bij het geweld.
Maandag doet de rechter nog uitspraak tegen drie demonstranten die ook op 31 oktober in de Haagse wijk Transvaal waren. Tegen hen heeft het OM ook een half jaar cel geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Agent niet vervolgd

Na de demonstratie ontstond er ophef over een internetfilmpje waarop was te zien hoe een agent een demonstrant schopte. De politieman werd verdacht van mishandeling, maar is uiteindelijk niet vervolgd. Volgens het OM heeft de agent wel met zijn voet uitgehaald naar de arrestant, maar is niet gebleken dat hij tegen het hoofd heeft geschopt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!