Laat deze maand gratis je kat chippen bij dierenarts: '77 procent wordt dankzij chip teruggevonden'

Kittens
Kittens © Unsplash/The Lucky Neko
DEN HAAG - Goed nieuws voor katteneigenaren in Den Haag. Deze hele maand november kan je je kat gratis laten chippen. 'Vorig jaar is het gelukt om 1.000 katten te chippen en dit jaar gaan we ervan uit dat het ook gaat lukken', zegt Else Dijkman, de coördinator en prikleider van de chipactie in Den Haag.
Het chippen van katten is belangrijk om de katten te herenigen met hun baasje. In 2020 zijn er in ons land zo'n 62.000 katten kwijtgeraakt, zo blijkt uit de cijfers van Amivedi, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland.
Dankzij de chip werden in 2020 ruim 48.000 katten in Nederland weer herenigd met hun baasje. Dat is 77 procent van het totaal aantal vermiste katten. Van de ongechipte katten werd 22 procent herenigd met hun baasje.

Chip kan ook communiceren met jouw kattenluikje

Ook is het chippen belangrijk voor de identificatie van het beestje. 'Als je je kat kwijtraakt en er gebeurt iets ergs mee, dan lijkt elke kat op elkaar. Maar door het chippen kan je precies zien welke kat het is en van wie', vertelt Else.
Maar er zijn nog meer voordelen aan het chippen van je kat. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer geprogrammeerde kattenluikjes, zodat ze alleen je eigen (gechipte) kat binnenlaten. Ook heb je voederbakken die met de chip communiceren, zodat de voederbak een rantsoendieet voor je kat kan maken waardoor het 'overvoeren' afneemt.

Chip alleen actief bij 'uitlezen'

Het chippen werkt als volgt. Het is een systeem waarbij de chip in een holle naald zit. Die wordt ingebracht onder de huid van het dier, achter de nek.
De chip is niet actief als er geen 'reader' in de buurt is. Dat is een apparaat die de chip kan lezen. Alleen als je de chip wil 'uitlezen' met de reader, wordt de chip actief. Het is dus niet zo dat katten er veel last van hebben.

Achttien dierenartspraktijken doen mee

De actie geldt voor heel de maand november en is alleen geldig voor inwoners van Den Haag. In totaal doen er achttien Haagse dierenartspraktijken mee aan deze actie. Klik hier voor de dierenarts bij jou in de buurt.
Vorig jaar werden er 1.000 chips geplaatst. Dit jaar mogen er iets meer geplaatst worden, namelijk 1.040 chips. 'Vorig jaar is het gelukt om 1.000 katten te chippen en dit jaar gaan we ervan uit dat het ook gaat lukken', aldus Else.
Deze actie is opgezet door de Dierenbescherming, met financiering door de gemeente, om zoveel mogelijk katten te laten chippen. Voor katten is het (nog) niet verplicht om ze te laten chippen, voor honden is dit wel al tien jaar het geval.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!