'College had gemeenteraad beter moeten informeren over vernieuwing van Dreven, Gaarden en Zichten'

De Meppelweg in Den Haag Zuidwest
De Meppelweg in Den Haag Zuidwest © Omroep West
DEN HAAG - Het college had de gemeenteraad beter moeten informeren over de plannen rond Dreven, Gaarden en Zichten. De raad had onder meer betere informatie moeten krijgen over het opheffen van het beschermd stadsgezicht en over de financiële risico's. Tot die conclusie komt de voorbereidingscommissie raadsonderzoek Dreven, Gaarden, Zichten.
'We zien risico's waar de raad nog niet goed genoeg geïnformeerd is, waaronder de financiële risico's', zegt Robert Barker, voorzitter van de commissie. 'Dat moet alsnog gebeuren.' De commissie adviseert dat de raad pro-actiever wordt geïnformeerd. Op het moment dat de raad voor keuzes rondom Dreven, Gaarden en Zichten heeft gestaan ontbrak er informatie, stelt men nu.
In het gebied in Den Haag staan veel woningen van vlak na de Tweede Wereldoorlog die verouderd zijn en daarom moeten worden gerenoveerd of vernieuwd. Het gebied wordt daarom herontwikkeld. In februari stemde de gemeenteraad in met de sloop van tweeduizend woningen in de wijken Gaarden, Dreven en Zichten en de bouw van duizenden nieuwe huizen.
Om de herontwikkeling mogelijk te maken werd het beschermd stadsgezicht Dreven op geheven. In de gemeenteraad waren daar veel vragen over. Ook kwamen er vragen over de financiering van de herontwikkeling. In februari werd daarom besloten om een commissie onder zoek te laten doen.

'Conclusies liegen er niet om'

'De conclusies en aanbevelingen liegen er niet om. De raad moet beter worden geïnformeerd over dit project', stelt commissievoorzitter Barker. 'Wij adviseren daarom om de grote risico’s die bij dit project spelen beter in kaart te brengen. Daarnaast is het wenselijk om te werken aan de relatie tussen college en raad, zodat er een sfeer van vertrouwen in plaats van wantrouwen ontstaat.'
Ook de risico's werden niet altijd onderkend, dat geldt bijvoorbeeld bij de staatssteun en aanbesteding rond het project. De gegeven staatssteun zou moeten worden beoordeeld door de Europese Commissie, stelt de onderzoekscommissie. Onduidelijk is nog hoeveel tijd dat kosten. 'En dat brengt extra risico's met zich mee.'
Ondanks de kritiek een aanbevelingen hoeft er geen raadsenquête te komen over Dreven, Gaarden en Zichten. Dat zou volgens de commissie nu geen meerwaarde hebben omdat met de afgeronde deelonderzoeken al een goede analyse is gegeven van alle relevante onderwerpen.

'Deel documenten liever eerder dan later'

Daarnaast beveelt de commissie aan om te blijven investeren in de relatie tussen college en raad. 'Voor de relatie tussen college en raad is het onwenselijk als bij het beschikbaar stellen van informatie telkens de vraag rijst of de informatie volledig is. Wat ons betreft past het dat bij twijfel documenten wel met de raad worden gedeeld en liever eerder dan later.'
Eind november worden de bevindingen besproken door de raad.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!