Studenten protesteren met fietstocht tegen renteverhoging op studieschuld

© Regio 15
DEN HAAG - Studenten protesteren maandagmiddag tegen de renteverhoging op hun lening. Om 13.00 zijn ze verzameld op de Koekamp om vervolgens op de fiets te stappen om vanaf de Koekamp door Den Haag naar de Tweede Kamer te rijden. 'We houden het op een stoet van 100 tot 150 man. We gaan een hele toer maken.'
Onlangs werd bekend dat studenten rente moeten betalen over hun studielening. 'Studenten hebben jarenlang studieschulden moeten opbouwen als ze wilden studeren en net nu we hebben gezegd: dat leenstelsel met hoge schulden willen we niet meer, gaat er toch nog een renteverhoging komen. Daardoor worden de schulden nog hoger', zegt Joram van Velzen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, in Bob Staat Op.
De rente wordt voor een periode van vijf jaar vastgesteld. Vanaf 1 januari geldt een rente van 0,46 procent voor studenten van het hbo en de universiteit. Mbo'ers zien de rente oplopen tot 1,78 procent. 'Het gaat erom dat de politiek moet bijdraaien en de rente op 0 procent gaat houden. Nog hogere studieschulden moeten we echt niet willen.'
Om dat signaal kracht bij te zetten wordt bij het Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg een petitie met ruim honderdduizend handtekeningen overhandigd aan Kamerleden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!