Megastores in Laak wordt helemaal gesloopt voor nieuwe woontorens

Winkelcentrum MegaStores in Den Haag
Winkelcentrum MegaStores in Den Haag © ANP
DEN HAAG - De Megastores in stadsdeel Laak wordt toch helemaal gesloopt. Dat bevestigt projectontwikkelaar COD in samenwerking met Amvest. Volgens de directeur van COD is dat nodig om het 'écht goed te doen'. Eerder dit jaar werd in de ontwikkelvisie van wethouder Anne Mulder nog gesproken over het slopen van een 'deel' van het winkelcentrum. Op de plek van de Megastores komen woontorens met appartementen. Rondom en in het nieuwe woongebied zal wel ruimte blijven voor ondernemers.
'In het begin was het niet het plan om het hele gebied plat te gooien, net zoals stond in de ontwikkelvisie van de gemeente', vertelt Enno Otten, directeur van COD. De Amsterdamse projectontwikkelaar wil samen met ontwikkelaar Amvest tot 2.000 woningen realiseren in meerdere woontorens tot 70 meter hoog. 'Om dat goed te doen en ons te houden aan de ontwikkelvisie is het niet realistisch om een deel van het oude gebouw te behouden.'
Ondanks dat het hele winkelcentrum zal verdwijnen blijft er ook nog ruimte voor ondernemers. De onderste laag van de woontorens en misschien ook de eerste verdieping zal beschikbaar blijven voor winkels. 'Maar die plannen zijn nog niet concreet, dat moet nog duidelijk worden hoe dat eruit komt te zien', vertelt Otten.

Eerste sloop begint over twee jaar

Voor het begin van de sloop mikt COD op eind 2024. 'Maar we moeten nog zien of dat lukt met alle vergunningen en andere factoren die daarbij komen kijken.' De sloop van de Megastores zal sowieso gefaseerd gaan, vertelt Otten. 'Het is niet zo dat alles en iedereen er in één keer uit moet en dat dan de bouw gelijk begint.' Otten hoopt dat de eerste huurders over drie á vier jaar in kunnen trekken.
De Amsterdamse ontwikkelaar heeft de Megastores al langere tijd in haar bezit. In 2020 kocht het COD Megastores. Een aantal jaar eerder werd MegaStores voor 66 miljoen euro verkocht door ING aan Meijer Realty Partners. In 2017 werd bekend dat het centrum voor 40 miljoen euro op de schop ging en in 2019 was er weer een verbouwing om de MegaStores minder 'troosteloos' te maken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!