Oude V&D wordt campus van Universiteit Leiden en Open Universiteit

Zo moet de oude V&D eruit komen te zien
Zo moet de oude V&D eruit komen te zien © gemeente Den Haag
DEN HAAG - In het oude V&D-gebouw aan de Grote Marktstraat komt een universiteit. Universiteit Leiden, Open Universiteit en Universiteiten Nederland gaan het pand in 2025 gebruiken. De Leidse universiteit, die al een campus heeft op de Turfmarkt, heeft eerder al gezegd graag in het oude winkelpand te willen.
De Universiteit Leiden wordt de hoofdhuurder van het gebouw, de andere onderwijsinstellingen huren er ook een gedeelte. Ook het LUMC heeft interesse in een ruimte in het pand. Ook komen er een restaurant, koffie- en studieplekken.
'Ik ben erg blij met deze gezamenlijke volgende stap in de ontwikkeling van een breed Universitair centrum in Den Haag en de steun van de gemeente voor dit initiatief. Met dit centrum in het hart van de stad willen we vanuit onderzoek en onderwijs bijdragen aan de ontwikkeling van de stad en aan oplossingen voor uitdagingen waar Den Haag als grote (internationale) stad voor staat', zegt Martijn Ridderbos, vicevoorzitter van het College van Bestuur, Universiteit Leiden.

Flagship

De Open Universiteit wil van het centrum in Den Haag echt een flagship maken, met state-of-the-art voorzieningen voor haar hybride onderwijs en voor publiekspresentaties. Universiteiten van Nederland, ook op dit moment gehuisvest in het centrum van Den Haag, ziet dit als perfecte plek dichtbij de politiek en de universiteiten.
De Open Universiteit en Universiteit Leiden willen graag samenwerken op thema's zoals kunstmatige intelligentie, duurzaamheid en safety & security. Universiteiten van Nederland is een organisatie waarin veertien Nederlandse universiteiten samenwerken.

Verbouwing

De verhuurder zal het voormalige Hudson’s Bay pand de komende jaren grootschalig renoveren en geschikt maken voor gebruik door de universitaire partners. De start van de renovatiewerkzaamheden staat gepland in de eerste helft van 2023 met oplevering in het derde kwartaal van 2024.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!