Den Haag wint NK Tegelwippen: meer dan 300.000 tegels vervangen door groen

Den Haag wint NK Tegelwippen
Den Haag wint NK Tegelwippen © Frank Lee
DEN HAAG - Den Haag heeft het NK Tegelwippen gewonnen. In onze gemeente zijn maar liefst 306.178 tegels verwijderd en vervangen door groen. In totaal deden er 135 Nederlandse gemeenten mee. Den Haag kreeg de Gouden Tegel van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. 'We zijn ontzettend goed bezig. We verslaan Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Die dachten dat ze wel kans maakten', zegt Joris Wijsmuller van Duurzaam Den Haag.
In totaal zijn er in het hele land de afgelopen zeven maanden meer dan 2,8 miljoen tegels weggehaald. Dat staat gelijk aan 40 voetbalvelden. Breda, Almelo en Hollands Kroon wipten de meeste tegels per inwoner.
'We zijn heel blij dat Den Haag voor de tweede keer deze prijs heeft gewonnen! Den Haag heeft weer gewonnen, omdat er ontzettend veel bewoners zijn die zich inzetten voor het groener maken van hun eigen buurt. En gemeente Den Haag pakt zoveel mogelijk kansen om ook stenen uit straten en pleinen te halen en groener te maken', aldus Arjen Kapteijns (Wethouder Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie.

Tegels eruit, groen erin

Het NK Tegelwippen werd voor de derde keer georganiseerd. Onder met motto van 'tegels eruit, groen erin' worden gemeenten op allerlei plekken groener gemaakt. Van mini-tuintjes tot groenere schoolpleinen en grote buurtprojecten.
'Den Haag is de meest dichtstbevolkte stad van Nederland. Met klimaatverandering hebben we heftige regenbuien en hitte. De biodiversiteit holt achteruit. Groen is de stad is belangrijk', zegt Wijsmuller in Bob Staat Op.
Transvaal is een van de meest versteende wijken in de stad
Wanneer je tegels vervangt voor groen is dat goed tegen wateroverlast, want het water kan makkelijker weglopen. En groen koelt een stad af tijdens een hittegolf, legt hij uit.
Hoewel het NK er voor dit jaar opzit gaat Duurzaam Den Haag nog even door. 'In de Kockstraat in Transvaal zijn we zaterdag begonnen met geveltuintjes aan te leggen.' Die wijk kan extra groen goed gebruiken. 'Transvaal is een van de meest versteende wijken in de stad.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!