Tot tien maanden cel geëist tegen jonge mannen na overval op telefoonwinkel in Transvaal

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © Pixabay
DEN HAAG - Drie mannen zouden acht tot tien maanden de cel in moeten nadat ze een telefoonwinkel in Transvaal hebben overvallen. Daarbij werd het personeel met messen bedreigd. De drie hebben bekend de overval te hebben gepleegd, maar willen niet zeggen wie er nog meer bij betrokken waren. Een van de personeelsleden lijdt sindsdien aan paniekaanvallen.
De overval vond plaats op vrijdag 1 april, in de ochtend. Vier mannen met een bedekt gezicht kwamen toen de winkel binnen. Twee van hen bedreigden het personeel met grote messen. Een ander had een moker bij zich en sloeg daarmee de vitrines stuk om telefoons buit te maken.
De overval werd opgemerkt door voorbijgangers die de politie waarschuwden. Zij probeerden de overvallers ook in te sluiten door de deur dicht te houden. Daar werd echter met messen en hamers op ingeslagen door de verdachten. Daarop besloten de omstanders afstand te nemen.

Drie aanhoudingen

Dezelfde dag kon de politie nog drie mannen uit Den Haag aanhoud, het gaat om een 17-jarige, een van 18 en een van 22 jaar oud. De 17- en 22-jarige zouden met een hakmes en een ander groot mes het personeel hebben bedreigd. De Hagenaar van 18 heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) met de moker geslagen en de mobieltjes gepakt.
De drie hebben bekend de overval te hebben gepleegd, de oudste heeft gezegd er spijt van te hebben. Er zijn ook beelden van de roof. De mannen willen echter niet verklaren wie er nog meer bij de overval op de telefoonwinkel betrokken waren. Het OM stelt dat er mogelijk nog twee personen betrokken waren, dat zou blijken uit een Snapchat-gesprek. De zaken van de andere twee verdachten worden later behandeld.

Overval werd gepland via Snapchat

Het gesprek op Snapchat gaf volgens het OM inzicht in een duidelijk geplande overval met een taakverdeling die vooraf werd gemaakt. De officier van justitie noemde het op zitting 'schrikbarend en zeer zorgwekkend dat steeds meer minderjarigen heftige feiten plegen. Steeds vaker ook nog eens goed doordachte en voorbereide feiten zoals ook in dit geval'.
Het OM eiste dat de jongen van 17 acht maanden jeugddetentie zou moeten krijgen, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De 18-jarige hoorde een strafeis van tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Hij zou de overval hebben gepleegd in zijn proeftijd. De 22-jarige man, die na advies van deskundigen wordt berecht via het jeugdstrafrecht, hoorde een eis van 240 dagen jeugddetentie, 74 daarvan zouden voorwaardelijk zijn. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!