Station Den Haag Centraal krijgt nog dit jaar statiegeldautomaten

© NS
DEN HAAG - Op station Den Haag Centraal komt nog dit jaar een machine waar je leg, plastic flessen kunt inleveren in ruil voor statiegeld. De machine moet eraan bijdragen dat de stations in 2040 afvalvrij zijn. Dat houdt voor de NS in dat er geen restafval meer is en alles draait op herbruikbare grondstoffen.
Door de zogenoemde PET-flesjes in te zamelen wordt 'een belangrijke stap' gezet naar afvalvrije stations, stelt de NS in een persbericht. Station Utrecht Centraal heeft de primeur, daar is het sinds dinsdag mogelijk om je flessen in te leveren bij de automaat. Later volgen ook de hoofdstations in Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam.
Op de vijf grootste stations in Nederand moeten 17 automaten komen te staan, volgend jaar moeten er nog 17 stations een automaat krijgen. Uiteindelijk wil de NS op 50 stations een inzamelpunt hebben. Reizigers kunnen er de fles(sen) inleveren en krijgen, door een QR-code te scannen, via de Tikkie-app het geld overgemaakt op de bankrekening. Het is ook mogelijk om het statiegeld te donderen.
Met de statiegeldautomaten moet worden voorkomen dat plastic flesjes worden weggegooid op stations en treinen. Jaarlijks ziet men op treinen en in stations dat er 36 miljoen plastic flessen worden weggegooid. Wanneer er later ook statiegeld zal zitten op blikjes, dan kunnen deze ook worden ingeleverd op de stations.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!