Meeste huishoudens hebben energietoeslag ontvangen, studenten krijgen individuele bijstand

DEN HAAG - Bijna 90 procent van de huishoudens die recht hebben op energietoeslag heeft een aanvraag gedaan en een overgroot deel daarvan heeft deze ontvangen. Een op de tien huishoudens die recht heeft op de toeslag heeft nog geen aanvraag gedaan. Zij krijgen daar nog een herinnering voor. Studenten met financiële problemen kunnen hulp krijgen via de individuele bijzondere bijstand.
In Den Haag hebben tot eind oktober 46.500 huishoudens de energietoeslag gekregen. De verwachting is dat in de komende weken nog 725 aanvragen worden afgehandeld. Daarbovenop ontvangt de gemeente nog dagelijks 30 tot 50 aanvragen. Volgens het college heeft daarmee 90 procent van de beoogde doelgroep een aanvraag gedaan of gaat deze dat doen. Mensen die nog geen aanvraag hebben gedaan terwijl er wel recht is op de toeslag zullen nog een herinnering krijgen, schrijft wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) aan de gemeenteraad.
Het kabinet besloot dit jaar om een energietoeslag van 800 euro toe te kennen aan huishoudens die rond het sociaal minimum leven. De gemeente verhoogde dat bedrag met 100 euro en besloot een grotere groep, tot 130 procent van het sociaal minimum, aanspraak te laten maken op de toeslag. Later besloot het kabinet nog eens 500 euro toe te kennen. Ook in 2023 wordt de toeslag verstrekt, Den Haag zal dan weer de ruimere norm hanteren om de 1.300 euro aan te vergoeden. Een deel daarvan, 500 euro, zal nog dit jaar worden overgemaakt door de gemeente.
Aanvraag alleenstaande ouders opnieuw beoordeeld
Alleenstaande ouders die dit jaar een Ooievaarspas hebben gekregen krijgen alsnog een toeslag als ze binnen het grensinkomen van de minimavoorzieningen blijven. Omdat dit online eerder onduidelijkheid opleverde zullen ook eerder afgewezen aanvragen opnieuw worden bekeken. Het gaat om 336 alleenstaande ouders die de toeslag alsnog hebben ontvangen.
Noodfonds
Ook zijn er maatregelen genomen om - naast de energietoeslag - huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen. Dat heeft als doel dat men niet het huis uit wordt gezet of zonder energie komt te zitten als er een betalingsachterstand is. Ook landelijk wordt daar werk van gemaakt door een noodfonds op te richten.
In de brief aan de gemeenteraad valt te lezen dat studenten nog geen energietoeslag kunnen krijgen. 'De reden dat studenten worden uitgesloten is dat bij de doelgroep studenten niet kan worden aangenomen dat ze allemaal te maken hebben met gestegen energiekosten. Daarvoor is de huisvesting van studenten te divers.' Ook is niet bekend of ouders hen kunnen helpen.
Wel is het voor studenten mogelijk om individuele bijzondere bijstand aan te vragen, schrijft de wethouder na vragen van de raad. 'Met maatwerk wordt dan naar de persoonlijke situatie van de student gekeken en de kosten worden vergoed indien nodig.' Onderwijsinstellingen zijn geïnformeerd over deze maatregel. Ook studenten zelf moeten worden geïnformeerd over de maatregel.