Steeds meer Hagenaars in financiële problemen door stijgende prijzen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Unsplash/Elisa Ventur
DEN HAAG - De gemeente krijgt steeds meer vragen van mensen die te maken krijgen met beginnende schulden door de hogere energieprijzen. Waar de gemeente eerder maandelijks rond de 3.500 meldingen kreeg van mensen die te maken hebben met beginnende schulden, is dat aantal in de laatste maand opgelopen tot 4.250 meldingen.
Daarom zet ze meer personeel in om die mensen te helpen. Ook zal informatie over hulp en bespaartips beter door de stad beschikbaar zijn. Daarnaast worden er 'opwarmplekken' in de stad georganiseerd en kunnen mkb'ers op hulp rekenen.
Om alle mensen te kunnen helpen heeft de gemeente de capaciteit verdubbeld. Dat betekent dat er meer ambtenaren aan de slag zijn om de meldingen te verwerken. Wanneer het aantal meldingen blijft stijgen is meer capaciteit nodig, schrijft het college. 'Wij houden dit nauwlettend in de gaten.'

Energietoeslag

Ook op het klantcontactcentrum is een stijging van het aantal gesprekken over de energietoeslag te zoen. Een groot deel van de mensen die recht hebben op die toeslag heeft die inmiddels gekregen, liet wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) eerder al weten. Ook op andere plekken komen meer vragen binnen van mensen die moeite hebben om rekeningen te betalen.
Daarnaast worden er de komende maanden ook veel bewonersbijeenkomsten georganiseerd waar ingezet wordt op het verlagen van energiekosten, verduurzamen van de woning en hulp bij geldproblemen. Bij een uitnodiging voor zo'n avond wordt ook een folder met tips over het besparen van energie en hulp bij geldzaken meegegeven.

Informatie verspreid door de stad beschikbaar

In onze stad zijn er ruim 75 loketten (onder meer in stadsdeelkantoren en bibliotheken) waar informatie gehaald kan worden voor de meest voorkomende vragen die verband hebben met de energiecrisis. Als het nodig is worden mensen doorverwezen naar meer hulp.
Om mensen goed wegwijs te maken zijn er vanaf november ook informatiepunten in wijken voorzien van informatie.

Mkb-ondernemers

Alle mkb-ondernemers krijgen binnenkort een brief over een collectieve inkoopactie voor energiebesparende maatregelen. Daarmee helpt de gemeente om onder meer led-lampen, elektrische kussens als terrasverwarmers en/of een hybride warmtepomp te kopen en te laten installeren. De eerste twintig ondernemers hebben zich hier al voor ingeschreven. Men verwacht dat dat aantal toe zal nemen.
In het laatste kwartaal van dit jaar komt er een subsidieregeling voor ondernemers die hun pand willen verduurzamen.

Maatschappelijke instellingen krijgen hulp

Maatschappelijk instellingen kunnen ook op hulp rekenen, ook daarvoor worden bijeenkomsten over verduurzamingsmaatregelen en besparingsmogelijkheden georganiseerd. 'Waar dit nodig is, zal vanuit de gemeente coulance worden betracht in de naleving van de subsidie- en contractvoorwaarden. Gezien de grote variëteit aan problematiek staat maatwerk daarbij voorop.'

Opwarmplekken

Samen met GGD Haaglanden wordt ook een zogeheten 'lokaal koudeplan' uitgewerkt. Daarin wordt gezocht naar warme locaties in de stad die als opwarmplek gebruikt kunnen worden door stadsgenoten. Dat kunnen bestaande openbare locaties zijn, maar er kunnen ook extra voorzieningen komen.
Eerder werd al bekend dat de gemeente zelf ook maatregelen neemt om energie te besparen. Zo wordt de sfeerverlichting eerder uitgezet. Andeere lichtpunten in de stad worden tussen 23.00 en 6.00 uur, waar mogelijk, gedimd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!