'Te weinig betaalbare huurwoningen gebouwd in Den Haag'

Foto ter illustratie: Annie Gray (Unsplash)
Foto ter illustratie: Annie Gray (Unsplash)
DEN HAAG - Er worden in Den Haag nog te weinig betaalbare huurwoningen gebouwd. Dat zegt de Rekenkamer Den Haag na onderzoek. De gemeente houdt zich aan de doelstelling van het aantal gebouwde huurwoningen, maar dat is niet genoeg, aldus de Rekenkamer.
In de doelstelling van de gemeente staat dat 20 procent van de nieuwe woningen bestemd is voor middenhuur. 'Dat wordt door de gemeente gehaald. Tegelijk worden in Den Haag niet zoveel woningen gerealiseerd als de gemeente zou willen, waardoor er te weinig betaalbare woningen bij komen', aldus de Rekenkamer.
Ook zegt de organisatie, dat de uitgaven van de gemeente controleert, dat de rapporten over de woningbouw die de gemeenteraad krijgt beter kunnen. 'Het is niet altijd helder dat de betaalbaarheidsambitie gaat om het aantal opgeleverde woningen en niet het aantal in aanbouw genomen woningen.'

Middenhuur

Daarnaast gaan de ambities over betaalbare huur alleen over de categorie middenhuur, terwijl in de rapportages een cijfer wordt genoemd over goedkope én middendure huur samen, aldus de Rekenkamer.
Woningen die onder de middenhuur vallen zijn vrije sectorwoningen met een huurprijs tussen €752 en circa €1.000 per maand (prijspeil 2021). Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Daarom beveelt de Rekenkamer om ook de ambitie voor betaalbare woningen in absolute aantallen te vermelden en geeft tips om de rapporten te verbeteren. En de gemeente kan overwegen om aan te geven hoeveel goedkope huurwoningen ze willen laten bouwen. 'Er is geen ambitie geformuleerd voor goedkope huurwoningen, terwijl dat wel bijdraagt aan het realiseren van betaalbare woningen.'

Reactie gemeente

De gemeente laat in een reactie weten sinds twee jaar volop bezig te zijn met het realiseren van meer betaalbare woningen. 'Dat is niet iets dat van de een op andere dag in de vorm van woningen terug te zien is in de stad. Dat duurt jaren en heeft meer weg van de koers van een mammoettanker', aldus wethouder Martijn Balster (PvdA) van Wonen.
Volgens de gemeente is de trendbreuk zelfs al zichtbaar. 'De juiste gang is ingezet en deze koers zetten we de komende jaren door. Zo was vorig jaar voor het eerst 35 procent van de inbouw genomen woningen sociaal. En dat smaakt naar meer.'

Bouwen duurt jaren

Ook zegt de gemeente zegt de manier van rapporteren altijd te willen verbeteren en neemt de tips van de Rekenkamer ter harte. Maar aangezien bouwprojecten lang duren, kan er halverwege het project een ander college zitten waardoor dingen weer net iets anders gaan.
'Het effect van de koerswijziging van twee jaar geleden en de ambities in het huidige coalitieakkoord zullen dan ook pas over jaren te zien zijn in absolute aantallen opgeleverde woningen. En: uiteindelijk bouwt de gemeente niet zelf. Ook spelen externe factoren een rol waardoor de productie vertraging kan oplopen', aldus de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!