'HTM moet een noodnummer krijgen voor mensen die worden lastiggevallen in tram en bus'

Foto ter illustratie: Priscilla du Preez (Unsplash)
Foto ter illustratie: Priscilla du Preez (Unsplash)
DEN HAAG - HTM moet een noodnummer krijgen dat mensen kunnen bellen als ze lastig worden gevallen in de tram of bus. Dat vindt de Haagse Stadspartij, de partij heeft een motie ingediend in de gemeenteraad. De NS heeft al zo'n nummer.
'Met een noodnummer kan je heel gericht optreden', zegt Kim Vrolijk van de HSP. Die zag vorige week in de tram iets raars gebeuren. 'Ik zat in tram 16, ergens achterin. Ik hoorde twee gasten met een meid praten. Het ging er heftig aan toe.' Maar Kim zit te ver weg om iets te kunnen zien.
Na het uitstappen ziet Kim dat de vrouw ineengedoken zit tegen het raam. 'Er stonden twee beveiligers in de tram, dus ik klop op het raam. Maar ze hebben het niet goed doorgehad', vertelt Kim in Bob Staat Op.

Seksuele intimidatie

Daarom wil de partij dat er een noodnummer komt. 'Er zitten niet altijd op elke tramlijn stewards. Dat is wel een gemis.' Mensen die lastig gevallen worden in het openbaar vervoer zouden dat telefoonnummer moeten kunnen bellen of appen. 'Bijvoorbeeld bij seksuele intimidatie of geweld. Dat zijn acute gevallen waarbij iemand gelijk doorverbonden moet worden, en als het erg is moeten ze worden doorgestuurd naar de meldkamer.'
De Haagse Stadspartij heeft een motie ingediend over het noodnummer. Donderdag praat de gemeenteraad met de wethouder over het idee.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!