Hart Beach is 'Beste Vega Zaak' van Den Haag: 'Vleesvervangers zijn niet de oplossing'

DEN HAAG - 'Ik ben er eigenlijk heel erg door verrast.' Romke Schuitema, eigenaar van Hart Beach, was enigszins beduusd toen hij woensdag de award voor 'Beste Vega Zaak' in ontvangst mocht nemen op de Haagse Horeca Beurs in de Grote Kerk. Bij Haags Bakkie vertelt hij hoe Hart Beach deze prijs, tegen de verwachting in, in de wacht sleepte.
Met de bijbehorende surfschool, de befaamde pizzaoven en de vers aangelegde skatepool is Hart Beach niet meer weg te denken van het Scheveningse strand. Met deze award zet de zaak zich nu ook als vegetarische keuken op de kaart. Hart Beach werd uit zestien genomineerde zaken, waaronder Milú, Pistache Café en Zèta, door Hagenaren verkozen.
'We hebben een giga grote kaart', zegt Romke. 'Je kan je centen maar één keer uitgeven. Ik vind het zelf dan ook vervelend als ik ergens zit en er is maar weinig keus. Er moet juist voor ieder wat wils zijn; dat wilde ik graag op mijn eigen kaart terugzien. Dus we hebben vis en vlees, maar ook veel vega-opties.'
Steak van knolselderij
Juist door die veelzijdigheid zag Romke de winst niet aankomen. 'Ik vind mezelf niet de beste vega-zaak. Al vind ik het wel vet dat de meeste mensen die hebben gestemd dat blijkbaar wel vinden. Daar ben ik dankbaar voor.'
Als je echt lekker vegetarisch of veganistisch eten wil maken, moet je nét even anders denken, zegt Romke. 'Vleesvervangers vind ik niet altijd de oplossing. Het is juist leuk om creatief om te gaan met planten en seizoensgroenten. Zo serveren we een knolselderijsteak met jus uit de houtskooloven. Dat is een vegan gerecht, maar het lijkt net alsof je een lekker stukje vlees eet.'
Natuur
Naast de gerechten zonder vlees of vis, staan bij Hart Beach ook gerechten op de kaart die in de eerste instantie niet vegetarisch zijn, maar wel vegetarisch geserveerd kunnen worden. 'Met die keuzes proberen we toch een beetje bij te dragen aan de natuur.'